Deficiența de vitamina B12

Vitamina B12, cunoscută și sub numele de cobalamină, este o vitamină importantă solubilă în apă. Aceasta joacă un rol esențial în producerea celulelor roșii din sânge și a ADN-ului, precum și în buna funcționare a sistemului nervos.

Vitamina B12 se găsește în mod natural în alimentele de origine animală, inclusiv în carne, pește, păsări de curte, ouă și lactate. Cu toate acestea, poate fi găsită și în produsele bogate în B12, cum ar fi unele soiuri de pâine și lapte pe bază de plante.

Din păcate, deficiența de B12 este frecventă, în special la vârstnici. Ești expus riscului de deficiență dacă nu obții suficient din dieta ta sau nu absorbi suficient din alimentele consumate.

Simptome

Deficiența de vitamina B12 poate produce anemie. Deficiența netratată, poate duce la simptome precum:
– Slăbiciune, oboseală sau amețeală
– Palpitații ale inimii și dificultăți de respirație
– Piele palida (icter)
– Probleme nervoase precum amorțeală sau furnicături, slăbiciune musculară și probleme de mers
– Glossită (inflamație a limbii) și ulcere bucale
– Constipație, diaree, pierderea poftei de mâncare sau gaze
– Pierderea vederii
– Probleme mentale, cum ar fi depresia, pierderea memoriei sau modificările comportamentale

Dacă ai anemie avansată sau ai probleme cu absorbția vitaminei B12, ai nevoie la început de tratament. Poți include în dietă boabe bogate în vitamina B12, un supliment sau injecții cu B12 sau o doză mare de vitamina B12 pe cale orală.

Pentru majoritatea oamenilor, tratamentul rezolvă problema. Dar orice leziune nervoasă care s-a produs din cauza deficienței ar putea fi permanentă.

Prevenirea

Majoritatea oamenilor pot preveni deficiența de vitamina B12 consumând suficientă carne, carne de pasăre, fructe de mare, produse lactate și ouă.

Dacă nu consumi produse de origine animală sau ai o afecțiune medicală care limitează cât de bine absoarbe corpul nutrienții, poți lua vitamina B12 într-un supliment multivitaminic sau alt supliment și alimente îmbogățite cu vitamina B12.

Dacă alegi suplimente de vitamina B12, anunță medicul, astfel încât să îți spună cât de mult ai nevoie sau să te asiguri că nu te vor afecta medicamentele pe care le iei.

Fii cât mai informat despre simptomele date de diferite boli. Citeşte mai multe aici!