Pilula de cultură – Un “miau” pentru Jocurilor Olimpice

Un “miau” pentru Jocurilor Olimpice

Nick Bradley, Pisica și orașul, Humanitas Fiction, 2021, traducere de Mihaela Ciubăncan

Orașul este Tokyo. Cartea este una dintre cele mai non-conformiste citite în ultimul timp. Unul dintre cele mai bune debuturi din anul 2020 (și nu o spun doar eu!).

Pisica poate este chiar… literatura, așa cum o înțelege un om născut în Germania (în 1982), care a copilărit în Marea Britanie, a plecat în „Japonia, doar pentru un an”, dar unde este „captiv-at” timp de zece ani (predă engleză, japoneză, este traducător de jocuri video pentru companii ca Nintendo, jurnalist de călătorie și fotograf), una dintre urmări fiind încheierea studiilor doctorale cu o teză despre imaginea… pisicii în literatura japoneză!!!

Elemente de fantasy, dar si de realitate

O carte care are și elemente de fantasy, care s-a jucat și cu Realitatea, dar căreia și Realității i-a făcut plăcere să-i joace… feste: publicată în 2020, se referă și la data… „Ceremoniei de deschidere”! Când trebuia să înceapă Jocurile Olimpice de la Tokyo, ediția 2020!

Veți citi aceste rânduri când chiar vor începe aceste jocuri, în anul de grație 2021. Între dispute, veți putea cunoaște mai bine oamenii de acolo (și veneticii, sic!), iubiri, enigme, cartiere, locuri emblematice, restaurante, un tatuator faimos (chiar preferat de temuta mafie locală Yakuza!), cu care se deschide cartea, despre care aflăm în final că este găsit… mort (poate rătăcit chiar în tatuajul pe care i-l face unei frumoase tinere pe spate), un capitol aproape întreg este prezentat în benzi desenate, viețile se întrepătrund, totul, în Tokyo, este în continuă mișcare, ca și pisica tricoloră care unește destine și… fragmente literare…

La noi, la o scară mai mică, a reușit o astfel de prezentare a Japoniei Horea Sibișteanu, în „Fetiș”. Dar Bradley trece altfel de la haiku la manga, de la rakugo (un fel de stand-up comedy specific) la poveste SF… Ca un samurai gaijin care ar ști să-și facă un seppuku decent. M(i)au!

Mai multe articole din revista aici!