Piersicile şi nectarinele, vedetele verii

Piersicile şi nectarinele, vedetele verii

Prof. Anca Ioana Nicolau și prof. Daniela Borda

Dulci, aromate, zemoase, piersicile şi nectarinele se numără printre fructele de vară cele mai apreciate. Deşi numele lor nu pare să aibă ceva în comun, ele sunt înrudite, piersicile fiind varietatea cu coajă cu puf fin iar nectarinele varietatea cu coajă netedă.

Recent apărută pe pieţele din România este o varietate de piersica plată, cunoscută și sub denumirea de piersică gogoașă sau piersică Saturn. Forma acesteia ne face să ne gândim la un fruct exotic. Soiurile care se găsesc în vânzare sunt obţinute la Staţiunea de Cercetare şi Producţie Pomicolă Constanţa şi poartă nume româneşti: Florin, Alex, Monica, Filip, Viorel, Herăstrău.

Piersicile şi nectarinele au un conţinut ridicat de apă (87%), ceea ce ajută la hidratarea organismului. Ele reprezintă şi o sursă bogată de vitamine (vitamina C şi provitamina A, vitaminele B3, B5 şi E) şi de substanţe minerale (fier, magneziu, fosfor, zinc, iod, potasiu şi seleniu). Conţin, de asemenea, cantităţi apreciabile de fibre alimentare.

Piersicile şi nectarinele sunt ideale pentru a fi consumate de:

– cei care trebuie să ţină o dietă  săracă în sodiu, deoarece nu conţin sodiu;
– cei care ţin cure de slăbire sau îşi supraveghează numărul de calorii ingerate, deoarece au un conţinut mic de calorii (un fruct de mărime medie conţine cca 60 de calorii);
– cei care au probleme de tranzit intestinal , deoarece conţinutul mare de fibre alimentare le conferă caracter laxativ;
– cei care au probleme cu tensiunea arterială şi cei care suferă de boli de inimă, deoarece au un conţinut ridicat de potasiu
– diabetici, datorită conținutului ridicat de fibre şi a indicelui glicemic scăzut (26-55);
– persoanele astenice sau care prezintă stări depresive, deoarece, prin prezenţa magneziului, aceste fructe contribuie la reducerea sau chiar dispariţia simptomelor acestor stări.

 Să nu uităm ca piersicile sunt considerate și o sursă de antioxidanți, precum luteina și zeaxantina, care alături de vitamina C pot elimina radicalii liberi din organism. 

De asemenea, începând de la vârsta de 6 luni, piersicile şi nectarinele pot fi folosite ca alimente de diversificare în alimentaţia bebeluşilor.

Specialiştii SafeConsume* vă recomandă să nu uitaţi să spălați fructele înainte de a le consuma pentru a nu contracta o toxiinfecţie alimentară, îmbolnăvire la care copiii, femeile însărcinate, persoanele în vârstă şi persoanele care suferă de alte boli sunt mai susceptibile decât restul populaţiei.

*Proiect european finanţat de Uniunea Europeană prin programul de cercetare și inovare Orizont 2020 (grant nr. 727580), în care Facultatea de Ştiinţa și Ingineria Alimentelor de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi este parteneră.

Mai multe articole despre alimentatie aici!