Gânduri despre libertate

Libertatea individului

Dr. Mihaela Chelariu Medic primar psihiatrie

Când vine vorba despre covid, legăm indisolubil subiectul de libertate. Sub toate formele ei! Sub forma libertății de opinie, de exprimare, de mișcare, academică sau religioasă și multe alte forme.

În fapt de ce aceste gânduri?

Fiindcă libertatea absolută, interioară și proprie ființelor superioare ce ne considerăm, nu poate fi îngrădită de nici un guvern, de nici o politică și nici vreo organizație ce conduce lumea, și în fapt de nicio lege.

Este vorba despre libertatea individului de a fi mai presus de viață. Nu sunt cuvinte mari, cei foarte în vârstă cunosc noțiunea, unii de ei trăită, alții de la oameni mari învățată!

Sigur eroii de paradă fac excepție – ei fiind „de paradă“ pentru că au simțit nevoia de afișare din varii motive. Ori de câte constrângeri ar fi fost supuși, la oricâte șantaje ar fi fost supuși, chiar dacă cedează fi zic, libertatea nu poate fi omorâtă fiindcă există convingeri ce pot trece dincolo, ce trec dincolo de viață!

Există oameni care „mor cu principiile de gât“ adică preferă de dragul respectării unui principiu să treacă printr-o situație de pericol, nu neapărat de moarte. Respect total pentru ei! Zilele acestea ne confruntăm cu eroismul de paradă mai frecvent decât de obicei.

Sunt parade pentru libertatea sexuală și de gen – adevărații transgeni sunt oameni cuminți care nu își strigă pe garduri libertatea!

Sunt marșuri antivaccinare covid – cei cu convingeri că vaccinarea nu e o soluție își văd de treabă și muncă, unii din ei sunt medici care nu înceteaza nici acum să lupte contra covidului acordând asistență medicală celor în suferință.

Libertatea individului

Sunt marșuri provaccinare, dar adevărații adepți nu îi înjură la televizor pe nevaccinați și de altfel au treburi mai bune de făcut decât să se plimbe cu pancarde de gât pe care stă scris uneori greșit gramatical:VACCINAȚIVĂ!!

„Libertatea omului e partea divină din el“

Revenind la noțiunea de libertate marele filozof român Petre Țuțea spunea că: „Libertatea omului e partea divină din el“.

Adevărat este că libertatea religioasă apropie individul de Divinitate (sub oricare formă ar fi ea). Important este că libertatea este ceva-ul cel mai de preț al omului, paradoxal, dar se poate însuși prin învățare, de aceea cel mai de preţ ar fi libertatea consensual dobândită prin învățare, cultură, școală, alături de libertatea de a fi, care ți se oferă de către părinții biologici respectiv: DREPTUL DE A TE NAȘTE!

Citește mai multe articole din revistă aici!