Despre Tensiune – pe înțelesul tuturor

Farmacist Simona Marin – Membru al Colegiului Farmacistilor din Galaţi – Despre Tensiune – pe înțelesul tuturor

Ce este tensiunea arterială?

Tensiunea arterială, aşa cum este cunoscută publicului larg, reprezintă presiunea exercitată de sânge asupra pereţilor vaselor prin care circulă.

Ce măsurăm?

Rezultatul măsurării tensiunii arteriale se exprimă sub forma unei perechi de 2 cifre, de exemplu 120/80, ceea ce se citeşte 12 cu 8. Prima cifră, mai mare reprezintă tensiunea sistolică şi se înregistrează la contracţia inimii, când ventriculul stâng trimite o cantitate de sânge în aorta şi vasele mari.

A doua cifră, mai mică, reprezintă tensiunea diastolică şi se înregistrează când inima se află în repaus.
Ambele cifre sunt foarte importante, cu cât sunt mai mari sunt cu atât riscurile pentru sănătate sunt mai importante. Aşa că ar fi bine să verificaţi aceste valori periodic şi dacă vă situaţi peste normal să vă adresaţi medicului.

Ce reprezintă rezultatul măsurătorii?

tabel tensiune

 

Ce este hipertensiunea?

Dacă valorile înregistrate în urma măsurării tensiunii arteriale cu un aparat special destinat acestei operaţiuni sunt peste 140/90 (14 cu 9) sau dacă numai una din cifre depăşeşte această valoare este posibil să fiţi diagnosticat cu hipertensiune. În aceste cazuri aveţi nevoie de un consult medical şi cel mai bine este să nu amânaţi programarea la medic pentru că tensiunea este de multe ori lipsită de alte
simptome.

Chiar şi dacă nu simţiţi alte efecte neplăcute ale hipertensiunii nu ignoraţi valorile crescute întrucât hipertensiunea duce la afectarea ireversibilă a ţesuturilor şi organelor crescând riscul de infarct miocardic si accident vascular. Netratată la timp hipertensiunea este cauza majoră a insuficienţei cardiace, renale, constatatându-se chiar o relaţie directă între aceasta şi unele tipuri de demenţe vasculare.

Cine se îmbolnăveşte de hipertensiune?

Nu există o singură cauză a hipertensiunii dar această boală apare şi în urma unui stil de viaţă
nesănătos. Riscul dezvoltării sau agravării hipertensiunii creşte odată cu înaintarea în vârstă şi este mai mare în familiile unde rudele apropiate au dezvoltat această boală sau complicaţiile sale cum sunt infarctul miocardic şi accidentul vascular. Dacă părinţii dumneavoastră suferă de vreuna din bolile menţionate anterior ar fi bine să consulţi cu regularitate medicul şi să evitaţi factorii de mediu care agravează boala.

Cum să previi şi să tratezi hipertensiunea?

– Mai puţină sare: Consumul unei cantităţi ridicate de sare duce la creşterea tensiunii. Fiţi atent, nu numai sarea adăugată de dumneavoastră contează, întrucât un număr important de alimente conţin deja cantităţi importante de sare (pâine, semipreparate, brânzeturi, alimente conservate etc.). Aportul nu trebuie să depăşească 6 g sare sau 2,4g sodiu. Verificaţi etichetele!
– Consumaţi mai multe fructe şi legume de preferinţă proaspete. Fructele şi legumele proaspete
sunt surse importante de nutrienţi esenţiali pentru buna funcţionare a inimii şi vaselor de sânge: vitamine, minerale, antioxidanţi. Se recomandă consumul de peste 400 g pe zi. Adăugaţi alimentaţiei dumneavoastră zilnice porţii generoase de salate proaspete dar fiţi vigilenţi la fructele şi legumele conservate care pot conţine adaosuri de sare, grăsimi “rele” sau zahăr.
– Evitaţi grăsimile rele. Apreciaţi grăsimile bune. Grăsimile bune omega 3 şi omega 6 se găsesc în special în peşte, oleaginoase, nuci, seminţe crude.
– Evitaţi uleiurile prăjelile, lactatele grase, carnea şi produsele de origine animală grase.
– Consumaţi mai puţin alcool. Consumul regulat de alcool poate duce la apariţia sau agravarea hipertensiunii.
– Evitați fumatul
– Fiţi activ. Faceţi zilnic 30 de minute de mişcare uşoară sau moderată. Dacă aveţi peste 35 ani se recomandă consultul medicului înainte de începerea unor activităţi fizice cum ar fi: gimnastică aerobică, fitness, exerciţii cardio, orice activităţi intense.
– Menţineţi greutatea sub control. Supraponderabilitatea şi obezitatea agravează bolile cardiovasculare. O dietă echilibratăşi activitatea zilnică moderată vor contribui la menţinerea unei greutăţi optime şi la sănătatea vaselor de sânge.
– Luaţi medicamentele care v-au fost prescrise. Majoritatea oamenilor diagnosticaţi cu hipertensiune au nevoie de tratament medicamentos pentru controlul tensiunii arteriale. Nu ignoraţi, nu întârziaţi şi nu abandonaţi tratamentul prescris. Este dovedit clinic că aderenţa faţă de tratament salvează vieţi prin evitarea complicaţiilor de infarct miocardic şi accident vascular.

Ce pot să fac pentru a menţine tensiunea sub control ?

Hipertensiunea este de cele mai multe ori asimptomatică, deci este posibil să nu simţiţi nimic deosebit. Numai prin măsurarea cu un aparat special destinat acestei operatiuni, puteţi aprecia valorile tensionale pe care le aveţi.

Când vă măsuraţi tensiunea încadraţi-vă rezultatele în tabelul de mai sus. Dacă valorile dumneavoastră sunt în limite normale încercaţi să le menţineţi printr-un stil de viaţă sănătos. Refaceţi măsurătorile la anumite intervale (1 an).

Dacă vă afl aţi peste limitele normale adresaţi-vă medicului şi urmaţi tratamentul prescris. De cele mai multe ori este vital să respectaţi un stil de viaţă sănătos pentru ca medicaţia să-şi facă efectul în mod eficient şi durabil.

Citește mai multe articole despre alte boli sau afecțiuni aici!