Repere din istoria medicinei

Informații oferite de Dr. Ionel Julea – Repere din istoria medicinei

Psihologul si cercetatorul in domeniul neurostiintei si istoriei medicinei, scria: „Creierului i s-a dat un rol special in functiile superioare inca inainte de aparitia marilor civilizatii”.

Afirmatia se bazeaza si pe faptul ca au fost gasite multiple cranii cu perforatii facute in mod deliberat, in numeroase necropole, datand inca din perioada neolitica.

Intr-adevar, manevra de a crea o gaura in craniu uman prin taiere, foraj si/sau razuire, numita trepanare, era una destul de comuna. In timpuri preistorice bucatile de os indepartat erau folosite drept amuleta cu puteri magice sau protectoare impotriva spiritelor rele.

Motivatiile procedurii sunt neclare

Se pare ca la popoarele antice se incerca ameliorarea sau usurarea suferintei celor cu dureri mari de cap, cu epilepsie, sau pentru a lasa „spiritele rele” sa iasa din capul celui bolnav.

Este deasemenea neclar daca „beneficiarilor” procedurii li se facea anestezie. Se pare ca se foloseau frunze de coca sau alcool. Scriitorul finlandez Mika Waltari, descrie-se pare destul de documentat-in romanul sau “Egipteanul” cum la interventii chirugicale de acest tip sau varii, se foloseau oameni care aveau puteri de a induce o stare de hipnoza pacientului sau chiar persoane care prin puterea mintii puteau limita sau opri hemoragia pacientului.

Intr-un cimitir de pe teritoriul actual al Frantei, datat cca. 6500 i.e.n., s-au gasit 120 cranii preistorice, din care circa o treime aveau orificii de trepanare.

La foarte multe din acestea se observa vindecarea osului din jurul orificiului, ceea ce indica faptul ca indivizii au supravietuit acestei proceduri groaznice. Exista dovezi ale practicarii trepanatiei de cca. 5000 de ani i.e.n. si in Grecia, America, Africa sau Orientul indepartat.

In Evul Mediul si ulterior, oamenii au suferit trepanatii craniene in incercarea de a usura suferinta din convulsii ori in timpul toaletarii unor rani ale capului care implicau si osul cranian. Spre sfarsitul Evului Mediu tehnica a fost abandonata. In zone ca Polinezia sau Africa s-a mai practicat trepanatia chiar pana la inceputul sec. XX.

Citește mai multe articole din revistă aici!