Afecțiunile reumatice

Afecțiunile reumatice sunt adesea grupate sub termenul „artrită” care este folosit pentru a descrie peste 100 de boli și afecțiuni. Aceasta nu include cea mai frecventă formă de artrită, cunoscută sub numele de osteoartrita, care are ca rezultat o defalcare a osului și a cartilajului în articulații. Bolile reumatice pot provoca leziuni ale organelor vitale, inclusiv plămânii, inima, sistemul nervos, rinichii, pielea și ochii.

Printre cele mai frecvente boli reumatice se numără: Osteoartrita, Poliartrita reumatoidă (RA), Lupus, Spondiloartropatii – spondilita anchilozantă (AS) și artrita psoriazică (PsA), Sindromul Sjogren, Sclerodermie, Artrita infecțioasă, Artrita idiopatică juvenilă, Polimialgia reumatică, Fibromialgia, Guta.

Ce cauzează boala reumatică?

Majoritatea acestor afecțiuni se manifestă atunci când sistemul imunitar este slăbit și atacă propriile țesuturi.  Bolile reumatice sunt boli autoimune și inflamatorii care determină sistemul imunitar să atace articulațiile, mușchii, oasele și organele.

Semne și simptome ale bolilor reumatice:

● dureri articulare
● umflarea unei articulații
● rigiditate articulară care durează cel puțin o oră dimineața devreme
● durere cronică sau sensibilitate într-o articulație sau articulații
● căldură sau roșeață într-o zonă comună
● mișcare limitată într-o articulație afectată sau articulații
● oboseală.

Cum sunt diagnosticate bolile reumatice?

În general, niciun test nu poate diagnostica o boală reumatică.

Testele de sânge pot ajuta la detectarea markerilor inflamației, a anticorpilor asociați cu anumite boli și a funcției anormale a organelor, printre altele.

Testele imagistice, cum ar fi razele X, tomografia computerizată (CT), scanarea prin rezonanță magnetică (RMN) sau ultrasunetele articulațiilor și oaselor pot ajuta la detectarea inflamației și a acumulării de lichide și la dezvăluirea modificărilor osoase sau articulare.

Unele boli reumatice, cum ar fi boala Lyme, lupusul și fibromialgia, sunt dificil de diagnosticat, în parte, deoarece simptomele lor se suprapun cu alte afecțiuni.

Unele boli reumatice sunt cronice pe toată perioada vieții, inclusiv spondilita anchilozantă, osteoartrita, artrita psoriazică și artrita reumatoidă. Alte boli durează o perioadă de timp mult mai scurtă, mai ales dacă sunt tratate prompt și corect.

Prevenirea bolilor reumatice

Nu există modalități cunoscute de a preveni anumite boli reumatice, cu toate acestea, în unele cazuri, evitarea sau reducerea anumitor declanșatoare poate ajuta la prevenire.

Citește mai multe articole despre diferite boli și afecțiuni aici!