Imunizare şi utilizarea vaccinurilor

Dr. Miruna Drăgănescu

Vaccinarea ȋmopotriva bolilor infecțioase este una dintre activitățile medicale care aproape că nu are competitor ȋn ceea ce priveşte resursele umane şi materiale economisite de societate şi a creşterii calității vieții tuturor beneficiarilor de servicii sanitare iar pandemia de Covid-19 ȋntăreşte această convingere.

Imunizarea ȋmotriva unor boli infecțioase specificate protejează indivizii ȋmpotriva infecției şi deci previn ȋmbolnăvirea simptomată. De asemenea, ȋn unele cazuri, la persoane cu imunitate compromisă prin vârată sau afecțiuni debilitante, vaccinarea poate scădea semnificativ severitatea bolii şi poate reduce complicațiile.

Istoria vaccinoprevenției

Istoria vaccinoprevenției ȋşi are originile ȋn Antichitate când omenirea a ȋnceput confruntarea cu epidemiile de mare severitate determinate de variolă, ciumă, holeră, etc. Obbservațiile de epidemiologie “empirică” din India şi China care atestau că foştii bolnavi de variolă care supraviețuiau nu se mai ȋmbolnăveau cu ocazia unui nou contact infectant, au stat la baza primei forme de imunizare din lume şi anume “variolizarea”.

Această metodă (atestată ȋn urmă cu 1700 ȋ.C.) consta ȋn instilarea narinară a unei pulberi obținute din crustele variolice, bine mărunțite. In epoca modernă, prima vaccinare umană este considerată a fi vaccinarea antirabică pe care a efectuat-o Lous Pasteur ȋn 1885, salvând de la moarte un copil muşcat de un câine turbat prin inoculări repetate(13 instilații ȋn 11 zile) ale unei pulberi obtinute din măduva unui iepure turbat.

De atunci şi până ȋn prezent s-au adăugat noi vaccinuri acestei metode medicale de prevenire a bolilor infecțioase, variola fiind prima, şi deocamdată singura boală infecțioasă care a fost eradicată la nivel mondial prin vaccinarea generalizată,. In 1978, OMS a anunțat că omenirea este “liberă “de variolă.

Poliomielita este şi ea o maladie cu impact devastator asupra indivizilor (prin mortalitate şi schele motorii importante) şi a sistemelor de sănătate şi care este de asemeneape punctual de a fi eradicată la nivel mondial.

Mai multe articole din revistă aici!