Beneficiile gătitului acasă

Profesor Anca Ioana Nicolau și profesor Daniela Borda de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi

Dacă, înainte de pandemia cauzată de coronavirus, mulţi dintre noi mâncam la restaurant sau preferam mâncarea de tip fast-food, acum majoritatea a revenit la gătitul acasă, luatul meselor acasă şi pregătirea de „pacheţele”, din ceea ce gătim acasă, pentru mesele de la serviciu. Specialiştii în nutriţie încurajează aceste practici şi ne prezintă beneficiile lor.

Iată câteva beneficii:

Ingerăm mai puţine calorii. Mâncărurile de la restaurant şi cele de tip fast-food conţin ades mai multe calorii decât mâncărurile gătite acasă deoarece au un conţinut mare de grăsimi şi carbohidraţi, compuşi cu valoare energetică ridicată.
– De asemenea, porţiile de acasă sunt mai mici decât cele de la restaurant şi vom putea mânca tot, fără a risipi mâncarea şi fără a fi obligaţi să ingerăm mai mult decât ne este necesar pentru a ne potoli senzaţia de foame.
Suntem atenţi la ingredientele pe care le utilizăm. Gătind acasă, vom da atenţie ingredientelor pe care le folosim şi vom putea combina, după cum ne dorim, alimente cu conţinut mai mare sau mai mic în anumite vitamine, minerale sau alţi nutrienţi. De asemenea, cei cu alergii vor putea evita cu uşurinţă alimentele care le provoacă stările alergice.
Socializăm cu cei pe care îi iubim. A ne petrece timpul cu membrii familiei şi cu prietenii constituie un element care contribuie la starea noastră de bine, care împiedică apariţia stării de depresie, a bolilor de inimă sau a altor boli. Prin implicarea copiilor la gătit, nu numai că vom petrece mai mult timp împreună dar îi putem învăţa principiile unei alimentaţii corecte.
Stimulăm activitatea creierului. Având în vedere că mulţi dintre noi desfăşoară activităţi de rutină la serviciu, putem să ne exersăm creativitatea în timpul gătitului, ceea ce are beneficii asupra funcţionării creierului. Gătitul constituie o activitate foarte bună de realizat şi pentru persoanele în vârstă deoarece le stimulează activitatea cerebrală. Mai mult de atât, psihologii consideră că exerciţiul gătitului constituie o activitate excelentă pentru cei cu probleme de încredere în sine.
Economisim bani. Gătitul acasă e mai economic decât mesele luate în oraş, ceea ce ne va aduce economii însemnate şi, implicit, o diminuare a stresului cauzat de factorii financiari.

Cu toate acestea, specialiştii SafeConsume* ne atrag atenţia asupra faptului că 40% din toxiinfecţiile alimentare au ca sursă mediul casnic şi ne recomandă ca, pentru prevenirea lor.

Atunci când gătim acasă, să avem grijă:

– Să ne spălăm pe mâini înainte de a găti şi când atingem alimente neprelucrate termic (fructe, legume, carne)
– Să spălăm temeinic fructele şi legumele indiferent dacă le mâncăm crude, ca atare sau în salate, sau le gătim
– Să spălăm ustensilele pentru gătit după ce le folosim, astfel încât să fie curate şi să nu genereze contaminări
– Să depozităm alimentele sensibile în frigider, la o temperatură de refrigerare care să nu depăşească 4°C.
– Să gătim carnea şi ouăle la temperaturi care să asigure distrugerea microorganismelor care le pot fi asociate (Salmonella, Campylobacter).

Citește mai multe articole despre alimentație aici!