Septicemia, cauze și simptome

Septicemia este o afecțiune care poate pune viața în pericol și apare atunci când răspunsul organismului la o infecție dăunează propriilor țesuturi. Atunci când procesele de combatere a infecțiilor pornesc asupra corpului, acestea determină funcționarea slabă și anormală a organelor.

Septicemia poate evolua către șoc septic. Aceasta este reprezentată de o scădere dramatică a tensiunii arteriale care poate duce la probleme grave și moarte. Tratamentul timpuriu cu antibiotice și fluide intravenoase îmbunătățește șansele de supraviețuire.

Simptome
● Schimbarea stării mentale
● Tensiunea arterială sistolică – primul număr din tensiunea arterială – mai mic sau egal cu 100mmHg.
● Rata respiratorie mai mare sau egală cu 22 de respirații pe minut

Șocul septic reprezintă o scădere severă a tensiunii arteriale care duce la probleme extrem de anormale cu modul în care celulele funcționează și produc energie. Progresia către șoc septic crește riscul de deces.

Semnele de progresie către șocul septic includ:

● Necesitatea medicamentelor pentru menținerea tensiunii arteriale sistolice mai mari sau egale cu 65 mm Hg.
● Niveluri ridicate de acid lactic în sânge (lactat seric).
Cel mai adesea, septicemia apare la persoanele care sunt spitalizate sau care au fost recent spitalizate. Oamenii dintr-o unitate de terapie intensivă sunt mai predispuși să dezvolte infecții care pot duce apoi la septicemie. Cu toate acestea, orice infecție ar putea duce la septicemie.

Cauze

Infecțiile care duc mai frecvent la septicemie includ infecții de plămâni (pneumonia), rinichi, vezică și alte părți ale sistemului urinar, sistem digestiv, sânge (bacteremie), cateter, răni sau arsuri.
Factori de risc sunt: bătrânețe, pruncie, sistem imunitar compromis, diabet, boli cronice de rinichi sau ficat, terapie intensivă sau sejururi mai lungi în spital, dispozitive invazive, cum ar fi catetere intravenoase sau tuburi de respirație, utilizarea anterioară a antibioticelor sau corticosteroizilor.

Complicații

Pe măsură ce septicemia se agravează, fluxul de sânge către organele vitale, cum ar fi creierul, inima și rinichii, se deteriorează. Septicemia poate provoca coagulare anormală a sângelui care duce la formarea de cheaguri mici sau la spargerea vaselor de sânge care deteriorează sau distrug țesuturile.
Majoritatea oamenilor se recuperează după septicemie ușor, dar rata mortalității pentru șocul septic este de aproximativ 40%. De asemenea, un episod sever de septicemie vă expune la risc mai mare de infecții viitoare.

Citește mai multe articole despre semnele și simptomele bolilor aici!