Embolismul pulmonar

Embolismul pulmonar este un blocaj în una dintre arterele pulmonare din plămâni. În majoritatea cazurilor, embolismul pulmonar este cauzat de cheaguri de sânge care se deplasează către plămâni din venele adânci din picioare sau, rareori, din venele din alte părți ale corpului (tromboză venoasă profundă).

Deoarece cheagurile blochează fluxul sanguin către plămâni, embolismul pulmonar poate pune viața în pericol. Cu toate acestea, tratamentul prompt reduce foarte mult riscul de deces. Luarea de măsuri pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge în picioare vă va ajuta să vă protejați împotriva embolismului pulmonar.

Simptome

● Respirație scurtă. Acest simptom apare de obicei brusc și se agravează întotdeauna cu efortul.
● Dureri în piept (similare unui atac de cord). Durerea este adesea ascuțită și resimțită atunci când respirați profund, împiedicându-vă adesea să puteți respira adânc.
● Tusea poate produce spută sângeroasă sau cu dungi de sânge.
● Bătăi rapide sau neregulate ale inimii
● Transpirație excesivă, febră
● Dureri de picioare sau umflături, sau ambele, de obicei la nivelul gambei cauzate de o tromboză venoasă profundă

Factori de risc

Deși oricine poate dezvolta cheaguri de sânge și embolism  pulmonar, anumiți factori pot crește riscul:
● Boala cardiovasculară, în special insuficiența cardiacă
● Cancer. Anumite tipuri de cancer – în special cele de creier, ovar, pancreas, colon, stomac, plămâni și rinichi și tipuri de cancer care s-au răspândit – pot crește riscul formării cheagurilor de sânge
● Intervenție chirurgicală. Chirurgia este una dintre principalele cauze ale cheagurilor de sânge cu probleme
● Tulburări care afectează coagularea
● Boala coronavirusului 2019 (COVID-19)
● Imobilitate prelungită
Embolismul pulmonar poate pune viața în pericol. Aproximativ o treime din persoanele cu embolism pulmonar nediagnosticată și netratată nu supraviețuiesc. Cu toate acestea, atunci când starea este diagnosticată și tratată cu promptitudine, acest număr scade dramatic.

Prevenirea

Prevenirea cheagurilor în venele profunde din picioare (tromboză venoasă profundă) va ajuta la prevenirea embolismului pulmonar. Din acest motiv, majoritatea spitalelor sunt agresive în ceea ce privește luarea măsurilor de prevenire a cheagurilor de sânge, incluzând: diluanți de sange (anticoagulanti), ciorapi de compresie, ridicarea picioarelor atunci când este posibil și în timpul nopții poate fi foarte eficientă.

Activitate fizica cât mai curând posibil după operație poate ajuta la prevenirea embolismului pulmonar și la accelerarea recuperării în general.

Citește mai multe articole despre diferite boli și afecțiuni aici!