Boli cauzate de colesterol

Colesterolul ridicat este legat de un risc mai mare de boli cardiovasculare. Aceasta poate include boli coronariene, accident vascular cerebral și boli vasculare periferice. Colesterolul ridicat a fost, de asemenea, legat de diabet și hipertensiune arterială. Cauza principală este acumularea de plăci grase în arterele de pe tot corpul.

Ateroscleroza

Arterele devin rigide și dure, deoarece se umple cu placă. Poate duce la alte afecțiuni care ar putea provoca durere, atac de cord sau accident vascular cerebral.

Boala cardiacă

Dacă placa se acumulează într-o arteră care transportă sângele către inimă, ați putea avea un atac de cord. Dacă numai o parte a arterei este blocată, puteți dezvolta dureri în piept cunoscute sub numele de angină pectorală.

Accident vascular cerebral

Colesterolul ridicat crește șansele de a avea un accident vascular cerebral, deoarece poate duce la ateroscleroză. Celulele creierului vor muri dacă placa blochează fluxul sanguin către creier. Rezultatul ar putea fi slăbiciunea unui braț sau picior sau probleme de vorbire.

Hipertensiune arterială

Când colesterolul ridicat provoacă ateroscleroză, inima trebuie să lucreze mult mai mult pentru a împinge sângele prin arterele rigide. Acest lucru vă crește tensiunea arterială.

Diabetul de tip 2

Persoanele cu diabet de tip 2 sunt mai predispuse decât alții să dezvolte colesterol ridicat. Diabetul crește nivelul de colesterol și grăsimi din sânge.

Boala arterială periferică

Colesterolul se poate acumula în vasele de sânge departe de inimă. Acest lucru se întâmplă cel mai adesea în picioare. Acumularea afectează circulația sângelui în aceste zone ce poate provoca o afecțiune numită boală a arterelor periferice. Din cauza fluxului sanguin slab, chiar și tăieturile simple și zgârieturile nu se vindecă bine și prezintă un risc crescut de infecție. În unele cazuri, acest lucru poate duce la gangrena și, eventual, la amputarea membrelor dacă afecțiunea nu este tratată.

Obezitatea

Obezitatea este o boală și este legată de colesterolul ridicat. Persoanele obeze au mult mai multe șanse să dezvolte colesterol ridicat. De asemenea, sunt mai predispuși să dezvolte alți factori de risc pentru bolile de inimă care sunt legate de colesterolul ridicat.

Cu cât nivelul colesterolului LDL este mai mare, cu atât riscul de a dezvolta mai multe alte probleme de sănătate este mai mare. Protejați-vă schimbându-vă stilul de viață: faceți mai multă mișcare. Mâncați o dietă sănătoasă pentru inimă.

Citește mai multe articole despre diferite boli și afecțiuni aici!