Rabia

Rabia este o zoonoză a vertebratelor cu sânge cald, care afectează accidental omul. Rabia se manifestă ca o encefalită virală cu evoluție fatală. Virusul rabic face parte din fam.Rhaboviridae, genul Lyssavirus.

Rabia este întâlnită în toată lumea cu excepția Antarcticii și a câtorva țări insulare(Anglia).La om, boala apare sporadic, accidental, iar la nivel mondial se apreciază că decedează anual 100.000 de persoane și se practică cca. 4 mil de profilaxii.

Gazdele v irusului rabic sunt numeroase: toate animalele cu sânge cald dar și liliecii (la aceștia virusul nu invadează SNC, nu apare encefalita letală dar excretă virusul prin salivă, fiind o sursă importantă de infecție în natură).

Virusul rabic

Virusul se perpetuează prin 3 cicluri naturale:
Rabia sălbatică a carnivorelo (rabia silvatică).
Rabia canină (rabia urbană).
Rabia chiropterelor (lilieci)

În țara noastră rezervorul sălbatic este reprezentat de vulpe, urs, lup, iar rezervorul domestic este reprezentat de câine, pisică, bovine, ovine.

Transmitere

Transmiterea se face direct de la animalul bolnav prin mușcătură sau contaminarea unor leziuni cutaneo-mucoase cu saliva conținătoare de virus. Transmiterea interumană a fost descrisă după transplant de cornee.

Receptivitatea este generală. Boala este mortală întotdeauna, așa că nu se poate vorbi de imunitate postinfecțioasă.

Nu există tratament specific pentru rabie,(rabia odată instalată duce inveriabil la deces) de aceea este importantă atitudinea profilactică în cazul unei plăgi rabigene care presupune :
Toaleta minuțioasă a plăgii cu apă și săpun, sau bromocet 1%, uneori cauterizarea plăgii.
Rapel antitetanic-1 fiolă ATPA,im.
Imunoprofilaxia specifică: constă în administrarea de vaccin antirabic sau ser antirabic+vaccin antirabic în funcție de gravitatea mușcăturii şi de starea animalului mușcător.
Antibioterapia este recomandată numai în funcție de starea plăgii.

Citește mai multe articole din revistă aici!