Depistarea infecției cu HPV

Infecția cu HPV este o infecție virală care provoacă în mod obișnuit creșteri ale pielii sau mucoaselor (negi). Există mai mult de 100 de tipuri de papilomavirus uman (HPV). Majoritatea infecțiilor cu HPV nu duc la cancer. Dar unele tipuri de HPV genital pot provoca cancer la nivelul părții inferioare a uterului care se conectează la colul uterin.

Aceste infecții sunt adesea transmise pe cale sexuală sau prin alt contact piele pe piele. Vaccinurile pot ajuta la protejarea împotriva tulpinilor HPV cele mai susceptibile de a provoca veruci genitale sau cancer de col uterin. În cele mai multe cazuri, sistemul imunitar al corpului tău învinge o infecție cu HPV înainte ca aceasta să creeze veruci.

Factori de risc includ: Numărul de parteneri sexuali, Vârsta, Sistemul imunitar slăbit, Contact personal. Atingerea negilor cuiva sau a nu purta protecție înainte de a contacta suprafețele care au fost expuse la HPV – cum ar fi dușurile publice sau piscinele – ar putea crește riscul de infecție cu HPV.

Prevenirea

Este dificil să preveniți infecțiile cu HPV care cauzează veruci obișnuite. Pentru a reduce riscul de a contracta infecții cu HPV care provoacă veruci plantare, purtați pantofi sau sandale în piscinele publice și în vestiare.

Vaccinuri HPV

Gardasil 9 este un vaccin HPV aprobat de U.S. Food and Drug Administration și poate fi utilizat pentru bărbați și femei pentru a proteja împotriva cancerului de col uterin și a verucilor genitale.Este ideal ca fetele și băieții să primească vaccinul înainte de a avea contact sexual și sunt expuși la HPV.

Diagnostic

Este posibil ca medicul dumneavoastră să poată diagnostica infecția cu HPV analizând negii. Dacă verucile genitale nu sunt vizibile, veți avea nevoie de unul sau mai multe dintre următoarele teste: Test de soluție de acid acetic, aplicată pe zonele genitale infectate cu HPV le albește, Test Papanicolau sau Test ADN.

Tratament

Negii dispar adesea fără tratament, în special la copii. Cu toate acestea, nu există un remediu pentru virus, așa că pot reapărea în același loc sau în alte locuri.

Orice leziune precanceroasă trebuie îndepărtată. Opțiunile includ congelarea (criochirurgie), laserul, îndepărtarea chirurgicală, procedura de excizie electrochirurgicală a buclei (LEEP) și conizarea la rece cu cuțitul.

Citește mai multe articole despre diferite boli și afecțiuni aici!