Obezitatea la copii și adolescenți

Obezitatea la copii și adolescenți, o problemă majoră a societății moderne. Excesul de greutate în cazul copiilor și adolescenților reprezintă o problemă serioasă, demnă de luat în seamă, cu care societatea modernă se confruntă din ce în ce mai frecvent.

Care sunt cauzele obezității la copii și adolescenți?

O multitudine de factori pot duce la instalarea unui exces ponderal, printre care: lipsa activității fizice, excesul de calorii în cadrul unei alimentații incorecte, stresul cotidian, folosirea excesivă a diverselor dispozitive media, somnul insuficient și alte tulburări de somn.

Excesul ponderal poate avea consecințe negative asupra stării de sănătate?

Evident ca da, in special excesul ponderal accentuat, respectiv obezitatea. Copiii și adolescenții cu obezitate pot dezvolta mai frecvent următoarele boli sau simptome: tulburări ale metabolismului glucidelor sau chiar diabet zaharat tip 2 ( în majoritatea cazurilor începând cu perioada pubertății), pubertate precoce în cazul fetelor sau pubertate întârziată în cazul băieților, creșterea valorilor tensiunii arteriale, simptome asemănătoare celor din astmul bronșic în cazul unei suprasolicitări fizice a organismului, tulburări ale ciclului menstrual la fete, probleme ortopedice (dureri la nivelul articulațiilor, în special la nivelul șoldurilor și genunchilor, deformări ale articulațiilor), creșterea sânilor la băieți (ginecomastie), ficat gras, tulburări ale metabolismului grăsimilor din sânge, etc. Acești copii și adolescenți se confruntă adesea cu excesul ponderal pe tot parcursul vieții.

Pe lângă toate aceste probleme de sănătate, copiii și adolescenții cu exces de greutate se confruntă adesea cu stigmatizarea în cadrul societății, a cercului de colegi și prieteni, ceea ce poate duce la scăderea stimei de sine și nu rareori chiar și la depresie.

Ce pot face părinții?

Copiii învață cel mai bine după un model. De aceea, părinții trebuie să fie un exemplu pozitiv pentru copiii lor. Părinții ar trebui să crească nivelul de activitate fizică în viața de zi cu zi, să facă mai des alegeri corecte și benefice pentru sănătate în ceea ce privește alimentația, să gestioneze în mod responsabil folosirea dispozitivelor media și, nu în ultimul rând, să se adreseze unui medic nutriționist și/ sau pediatru pentru evaluarea stării de sănătate a copilului și pentru consiliere.

Dr Daniela Onu – Medic specialist Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice (România)
Medic specialist Medicină Generală (Germania)

Citește mai multe articole despre diferite boli și afecțiuni aici!