Maioneza şi sărbătorile de iarnă

Fără preparate cu maioneză nu există sărbători de iarnă în România! Conopida, ţelina, ciupercile, vinetele, varza, pieptul de pui sau carnea de ton se transformă, prin amestecare cu maioneză, în aperitive savuroase la Crăciun, iar morcovul, mazărea, cartofii şi carnea de vită devin, după fierbere, în amestec cu maioneză, salată de boeuf, fără de care masa de Anul Nou nu poate fi concepută.

Ce este maioneaza?

Maioneza este o emulsie de ulei-în-apă, care conține minimum 65% ulei, în care lecitina din gălbenuşul de ou, utilizat în proporţie de 4 – 8%, este folosită ca emulgator. Gustul maionezei este dat de ingrediente precum sarea, zahărul, muştarul (are şi rol de emulgator) și un acid organic (acid citric din sucul de lămâie sau acid acetic din oţet).

Valoare nutrițională

Din punct de vedere nutritiv, maioneza conţine, la 100 g, 3 g glucide, 1,5 g proteine şi 80 g lipide, ceea ce face ca valoarea ei calorică să fie de 743 de calorii. Pentru a putea calcula uşor aportul de calorii al acestui preparat în alimentaţie, trebuie să ştiţi că o lingură de maioneză cântăreşte cca 15 g. Faptul că, pentru a obţine salata de boeuf sau alte salate, maioneza se amestecă cu legume fierte sau crude, face ca preparatul obţinut să conţină şi fibre alimentare, care reduc absorbția de grăsimi alimentare și colesterol.

Deoarece maioneza obţinută acasă este obţinută din ouă crude iar acestea pot fi contaminate cu bacterii din genul Salmonella, şi, spre deosebire de produsele comerciale, poate să nu conțină suficientă sare și suficient acid pentru a contracara creșterea bacteriilor, specialiştii o consideră potenţial riscantă, dacă nu se respectă următoarele:
– Imediat după preparare, este păstrată în condiţii de refrigerare, dar nu mai mult de 4 zile
– preparatele în reţeta cărora a fost utilizată, care au stat pe masă mai mult de 2 ore, fără a fi consumate, vor fi aruncate

Alimente combinate cu maioneaza

Dacă alegeți să aromatizați maioneaza cu uleiuri esențiale ( busuioc , cimbru, salvie, maghiran, oregano) cu arome de usturoi, ghimbir, turmeric sau curcuma, veți fi mai protejați de microorganismele care vă pot îmbolnăvi, întrucât majoritatea limitează creșterea microorganismelor.

Uleiurile esențiale pot chiar omorî o parte dintre microorganisme, dar trebuie să fie prezente în concentrații foarte mari, ceea ce ar face ca alimentele să fie inacceptabile din punct de vedere senzorial.

Recomandări

De aceea, specialiștii SafeConsume vă recomandă ca principala măsură de prevenție să fie folosirea ouălor din surse autorizate/sigure și păstrarea maionezei la temperatura de 4ᵒC. De asemenea, dacă este cazul, spălarea cojii ouălor imediat înainte de prepararea maionezei se va face cu apă călduță, iar spargerea cojii se va realiza după uscare, pentru a evita pătrunderea microorganismelor de pe coajă în ou.

Pentru a evita risipa alimentară, este indicat a se prepara maioneza în cantităţi mici, care să asigure consumul ei la o una sau două mese.

De asemenea, pentru a evita îmbolnăvirea, specialiştii SafeConsume, care au testat diferite rețete cu ouă crude și pasteurizate și au pus în evidență că nu sunt diferențe de gust între acestea, recomandă înlocuirea ouălor crude cu ouă pasteurizate în coajă sau cu gălbenuşuri pasteurizate.

Aceste soluţii nu le sunt familiare consumatorilor din România , care în prezent au puține alternative comerciale de ouă pasteurizate la dispoziție, dar pentru că sunt variante sigure de protejare a sănătății, se recomandă să fie adoptate de familiile care au printre membrii și apropiați persoane vulnerabile.

Citește mai multe articole din categoria alimentație aici!