Detoxifierea organismului, necesară după sărbători

Zilnic suntem expusi la toxine prin intermediul aerului, apei, alimentelor si medicamentelor si chiar bacteriile din organism emana produsi toxici.

Organe responsabile cu detoxifierea

Principalele organe responsabile de detoxifiere sunt ficatul si intestinul, precum si rinichii si tractul urinar. Pielea si plamanii sunt implicati intr-o masura mai mica. Daca aceste organe devin incapabile sa mentina pasul cu incarcatura toxica a corpului, apar afectiuni care ne pot deteriora starea fizica si mentala si pot cauza afectiuni grave

Principalele simptome

Principalele simptome care ne pot atrage atentia asupra unei toxicitati crescute la nivelul organismului sunt: functionare greoaie a intestinului; greata; indigestie, oboseala, dureri de cap, probleme de piele (acnee, dermatita, eczema, psoriazis), incapacitate de tolerare a alcoolului si/sau a mancarurilor grase, niveluri crescute de colesterol si lipide in sange.

Este bine sa intelegem ca periodic se recomanda  un regim de detoxifiere, dar nu mai mult de o saptamana si repetat la doua luni, pentru eficienta, prin care sa eliminam carnea si alimentele procesate industrial macar 2-3 zile pe saptamana, sa consumam mai multe legume si fructe, avand grija ca cea mai mare parte a acestora sa fie cat mai putin procesate termic (multe cruditati), probiotice: lapte crud (neprocesat UHT) lasat la prins acasa, kefir – chiar si din comert, varza murata sau orice alt tip de legume murate in saramura (nu in otet!). Aceste mancaruri, prin procesul de producere, contin, in mod natural, dupa fermentare, bacterii probiotice care curata sistemul digestiv de bacteriile rele, intoxicante si regleaza tranzitul intestinal, odihna, hidratare corespunzatoare si evitarea factorilor de “stres” pentru organism: alcoolul, cafeina, fumatul, medicamentele, zaharul si grasimile sau alimentele procesate industrial.

Detoxificarea organismului

Detoxificarea organismului este mai mult decat o cura, ea este un concept in sine. Daca in trecut despre detoxifiere vorbeam in cazurile unor boli cronice, azi detoxifierea se adreseaza fiecaruia dintre noi si data fiind perioada care tocmai s-a incheiat, cea a sarbatorilor de iarna, cand consumul de alimente grele a fost in exces, in acest numar va vom sugera o reteta care poate fi inceputul unei diete de detoxifiere, respectiv Salată de avocado cu creveți si grapefruit”

Mod de preparare:

Într-un castron, amestecă usturoiul zdrobit, sucul de lime și creveții curățați, acopera si lasa la marinat, in frigider, pentru aproximativ o ora.

Curăță grapefruitul și taie-l cubulețe într-un castron astfel incat sa nu pierzi sucul.

Uleiul de măsline, brânza de vaci și sucul de grapefruit se amesteca cu o furculiță, se adăugă cubulețele de grapefruit, roșiile cherry taiate in jumatati, avocado taiat cubulete sau felii și ceapa roșie tocata marunt. Toate acestea se amestecă ușor.

Aranjează salata pe farfurie si aseaza crevetii deasupra. Pentru culoare si aroma presara deasupra boia de ardei dulce.

Citește mai multe articole din revistă aici!