Un pahar de vin la cină: o rețetă pentru diabetici?

Consumul moderat de vin, o parte a stilului de viață mediteranean

Dr Daniela Onu, Medic specialist Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice

Majoritatea medicilor și nutriționiștilor recomandă pacienților cu diabet zaharat explicit dieta mediteraneană, dar omit consumul moderat de vin la cină, care este aproape o tradiție în multe țări mediteraneene, având efecte benefice dovedite.

În studiul italian MOLI-SANI, consumul moderat de vin, ca o componentă a dietei mediteraneene, a dovedit efecte benefice asupra menținerii sănătății vaselor de sânge și a inimii, în cazul pacienților cu diabet zaharat de tip 2.

În ceea ce privește consumul moderat de vin și diabetul, pacienții pot lua decizii bazate pe o informare temeinică în prealabil. Având în vedere faptul că, băuturile alcoolice au un efect de scădere a glicemiei, acestea pot fi consumate de către diabetici doar în cadrul unei mese.

Vinul, mai mult decât o băutură alcoolică

Consumul moderat de vin se asociază cu un risc mai redus de boli cardiovasculare, diabet zaharat de tip 2 și cu o speranță de viață mai mare, crește HDL – colesterolul (colesterolul ”bun”) și Adiponectina, scade LDL – colesterolul (colesterolul ”rău”), fibrinogenul și agregarea plachetară.

În plus, vinul conține polifenoli, care au un efect benefic atât asupra metabolismului glucidelor, cât și asupra coagulării, parametrilor inflamației, funcției endoteliale. Polifenolii mențin elasticitatea vaselor de sânge, au efect
antioxidativ și, conform unor date recente, au o influență pozitivă asupra florei intestinale.

Pentru a beneficia însă de efectele benefice ale consumului moderat de vin, acest obicei trebuie să fie inclus într-un stil de viață sănătos. Fără un stil de viață sănătos, nu ne putem bucura de aceste plusuri pe care le aduce consumul moderat de vin în cadrul meselor.

Consumul exagerat de vin: absolut interzis!

Consumul a mai mult de 4 porții de alcool într-un interval scurt de timp sau ”binge drinking” , de exemplu la sfârșit de săptămână sau într-o singură seară, nu este recomandat. Există date care sugerează ca ”binge drinking” crește riscul de cancer de prostată la bărbați și cancer de sân la femei.

Citește mai multe articole din revistă aici!