Boli care se previn prin vaccinare – DIFTERIA

Conf. univ. dr. Drăgănescu Miruna, Medic primar de boli infecțioase

Bacilul difteric rămâne cantonat la poarta de intrare( deoarece nu are putere invazivă) unde se multiplică și produce fenomene inflamatorii locale caracteristice(edem, false membrane) Toxina produsă la poarta de intrare difuzează în organism și produce fenomene toxice la distanță, în special la nivelul sistemului nervos și al cordului.

Tabloul clinic al bolii este dependent de localizarea(faringiană, nazală, laringiană, conjunctivală, cutanată, ano-genitală) și intensitatea procesului difteric. Cea mai frecventă localizare a bolii este cea faringiană, sub forma anginei difterice.

Incubația bolii este variabilă, de 2 până la 10 zile.

Debutul este insidios, cu manifestări generale(febră care  crește treptat, astenie, greață, vărsături). Angina difterică caracteristică evoluează  cu exudate extinse, opaline care se organizează sub forma falselor membrane şi ale căror instalare se face silențios, cu disfagie minimă .

În perioada de stare a bolii,

Pseudomembranele se extind  pe luetă și peretele posterior al faringelui, pe fondul unui edem faringian important. Angina difterică netratată sau tratată tardiv duce la deces în 40-60% din cazuri. La cazurile tratate cu ser antidifteric, febra scade în 24 de ore, iar falsele membrane dispar. Vindecarea clinică nu exclude însă complicațiile ulterioare.

Complicații

Difteria produce o serie de complicaţii redutabile dintre care cele mai importante sunt cele cardiac şi cele neurologice.

Complicațiile  cardiace sunt :

  • Miocardita precoce și tardivă
  • Tulburări de ritm cardiac
  • Moartea subită

Complicații nervoase apar din săptămâna a 3-a și apar într- o anumită ordine.

  • Paralizia vălului palatin
  • Paralizia faringelui, laringelui și a mușchilor respiratori

Nevritele periferice apar între a 7-10-a săptămână de boală.

Citește mai multe articole despre diferite boli și afecțiuni aici!