Operația de cataractă la Terra Clinique

Interviu dr. Manuela Curca – Medic primar oftalmologie

Ce este de fapt cataracta?

Cataracta reprezinta opacifierea cristalinului natural, amplasat in interiorul ochiului, in spatele irisului si al pupilei. In stare normala, cristalinul este transparent si are rolul de a focalize lumina care patrunde in ochi si de a produce in acest fel imagini clare pe retina , care ulterior pe calea nervului optic sunt transmise la creier.

Pierderea transparentei cristalinului, adica cataracta, duce la blocarea luminii care patrunde in ochi, impiedicand in acest fel formarea imaginii clare pe retina.

Care sunt simptomele cataractei?
  • Cataracta se manifesta prin scadere progresiva a vederii pe parcursul mai multor luni sau ani
  • Vedere cetoasa, fara durere oculara
  • Culorile sunt sterse, avand o tenta maronie
  • Nevoia schimbarii frecvente a ochelarilor
Care este principala cauza a aparitiei cataractei?

Principala cauza a cataractei senile este inaintarea in varsta. Odata cu acest process, structura proteinelor din interiorul cristalinului  este alterata, ceea ce duce la opacifierea acestuia. Cataracta afecteaza 10% din persoanele sub 65 de ani, 30% din persoanele cu varsta  intre 65 si 70 de ani, 50% din persoanele cu varsta  intre 75 si 85 de ani si 70 % la persoanele peste 85 de ani.

Cataracta senila reprezinta o manifestare a procesului de desenescenta a organismului. Aparitia acesteia la varste mai tinere la unii subiecti depinde de fondul biologic si genetic al organismului.

Dna doctor Manuela Curca, exista mai multe tipuri de cataracta?

Da, exista mai multe tipuri de cataracta.

Cataracta congenitala – aceasta este prezenta de la nastere sau apare in primele luni de viata ale copilului, trebuie operata imediat, astfel incat sa nu impiedice dezvoltarea vederii.

Cataracta senila  – nucleara: cea mai frecventa forma de cataracta si se caracterizeaza prin opacifierea preponderenta a nucleului cristalinian.

 –  Corticala: se caracterizeaza prin opacifierea cortexului cristalinian, situat intre capsula si nucleu.

  – Subcapsulara anterioara si posterioara: se caracterizeaza prin opacifierea portiunii din imediata vecinatate a capsulei anterioare  sau posterioare a cristalinului, in general in zona centrala.

Cataracta patologica: aceasta apare in asociere cu diabet zaharat, boli endocrine, renale, lucru in medii toxice, etc.

Cataracta traumatica: aceasta apare ca urmare a unor traumatisme oculare, contuzii, plagi sau dupa electrocutare.

Cataracta cortizonica: aceasta se produce in urma utilizarii medicamentelor cu cortizon pe timp indelungat.

Citește mai multe interviuri aici!