Despre inflamaţia acută a amigdalei şi vegetaţiile adenoide

Interviu Cu  Dr. Stan Constantin-medic specialist Otorinolaringologie

Domnul doctor Stan, ce puteti sa ne spuneti despre vegetatiile adenoide sau “polipii”, in termen popular?

Vegetațiile adenoide sau “polipii”, termen popular frecvent folosit în cazul copiilor, reprezintă hipertrofia amigdalei faringiene a lui Luschka, localizată în spatele nasului, la nivelul rinofaringelui. Amigdala faringiană alături de amigdalele tubare, amigdalele palatine și amigdala linguală formează inelul limfatic Waldeyer cu rol important în apărarea organismului, acesta reprezentând o prima linie de apărare pentru agenții patogeni cu poartă de intrare nazo-faringiană. Activitatea imunologică a amigdalei faringiene este prezentă la vârsta copilăriei, ulterior la pubertate aceasta involuând în dimensiuni.

Trebuie evitată confuzia dintre acești “polipi” ai copiilor și polipoza nazală ce apare la adulți, patologie complet diferită și aparte.

Din ce cauza apare inflamatia acuta a amigdalei?

Inflamația acută a amigdalei faringiene sau adenoidita acută apare datorită exacerbării florei saprofite locale pe fondul unei scăderi a imunității organismului sau în cursul infecțiilor virale din perioada anotimpului rece, în cazul variațiilor bruște ale temperaturii.

Adenoidita acută se manifestă diferit în funcție de vârsta de apariție. În cazul sugarilor simptomatologia este mai severă, cu debut brutal, febră severă (39 grade Celsius), obstrucție nazală completă, dificultăți la alimentație și uneori chiar tulburări de ritm respirator. Obiectiv se poate vizualiza o rinoree mucopurulentă, congestie faringiană importantă, cu apariția secretiilor purulente la nivelul peretelui posterior al orofaringelui. Otoscopic se poate decela congestia membranei timpanice bilateral, adesea evoluând către supuratia acesteia.

La copilul mare simptomatologia e mult atenuată, cu subfebrilitate sau febră moderată, obstrucție nazala moderată și fără tulburări de alimentație. La examenul obiectiv se poate vizualiza congestia mucoasei nazale, mucoasei faringiene și a membranei timpanice.

Ce tratament recomandati?   

Tratamentul constă în administrarea de dezinfectante orale, vasoconstrictoare și antiinflamatoare locale, cu aspirarea regulată a secretiilor nazale și chiar antibioterapie în cazurile cu febră importantă și alterarea stării generale.

Lipsa tratamentului sau un tratament incorect poate favoriza apariția unor complicații bronhopulmonare, otice sau sinusale. Recidivele frecvente duc la hipertrofia cronică a amigdalei faringiene cu apariția vegetațiilor adenoide.

În cazuri atent selecționate se poate practica intervenția chirurgicală denumită adenoidectomie, la o distanță de minim 2 săptămâni de la episodul acut, aceasta având un rol important în profilaxie.

Citește mai multe articole despre semnele și simptomele diferitelor boli aici!