Cancer hepatic – semne și simptome

Cancerul este o boală care apare atunci când celulele anormale cresc prea repede și lasă mai puțin spațiu pentru celulele normale. Cancerul hepatic primar este cel care începe în țesutul hepatic, cel mai se numește carcinom hepatocelular. Cancerul secundar de ficat este cancerul care a început într-un alt loc din organism și s-a mutat în ficat și se mai numește și cancer hepatic metastatic.

Ce face ficatul?

Ficatul este împărțit în secțiuni, numite lobi, și acționează ca un filtru pentru sânge. Acesta scoate din sânge substanțele nocive care sunt ulterior eliminate din organism ca deșeuri. Produce bilă, un fluid care ajută la digerarea grăsimilor. Digeră și stochează alți nutrienți din alimente, cum ar fi zahărul, care este folosit pentru energie. Produce substanțe folosite pentru multe funcții ale corpului, inclusiv pentru cele care fac cheaguri de sânge.

Care sunt factorii de risc pentru cancerul de ficat?

Pentru cancerul de ficat, factorii de risc includ: boli hepatice, inclusiv hepatita B sau C (boli virale care atacă ficatul) sau ciroză (o boală care provoacă cicatrici), antecedente familiale de boli hepatice, diabetul si obezitatea, bărbații sunt mai susceptibili de a face cancer la ficat decât femeile, consum îndelungat de alcool, expunerea la un tip de otravă produs de culturile mucegăite.

Simptome și cauze

Când cancerul de ficat este în stadii incipiente, este posibil să nu aveți deloc simptome. Dacă ficatul este umflat, este posibil să observi următoarele simptome: un nodul sub cutia toracică sau durere în partea dreaptă a abdomenului sau durere în apropierea umărului drept, icter (o boală care face ca pielea și ochii să se îngălbenească), pierdere în greutate inexplicabilă, greață sau pierderea poftei de mâncare, oboseală, urina de culoare închisă.

Cum este diagnosticat cancerul de ficat?

Medicul se poate gândi la cancerul de ficat dacă găsește noduli sau alte simptome în timpul examenului fizic. Medicul poate solicita teste de sânge: un test cu marker seric măsoară cantitățile anumitor substanțe legate de cancer, ultrasunete (sonografie), tomografie computerizată (CT), imagistica prin rezonanță magnetică (IRM), angiografie, laparoscopie, biopsie. O biopsie este cea mai sigură modalitate de a determina cancerul.

Cum poți preveni cancerul de ficat?

Evită comportamentele care duc la ciroză. Nu consumați alcool. Menține o greutate sănătoasă pentru a preveni boala ficatului gras nonalcoolic. Fă un vaccin împotriva hepatitei B. Evită să faci hepatita C prin practicarea sexului sigur, utilizează numai ace sterile.

Prognostic

Prognosticul depinde de starea generală de sănătate, tipul și stadiul cancerului și cât de bine se primește răspuns la tratament. Cancerul hepatic va fi vindecat pentru numărul mic de persoane care pot avea un transplant de organ cu succes. Cancerul hepatic este, de asemenea, vindecabil pentru aproximativ una din trei persoane care are o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta tumorile sau părți ale ficatului. Cancerul de ficat care nu este tratat cu succes este fatal, dar cercetătorii lucrează zilnic pentru a găsi tratamente mai eficiente.

Citește mai multe articole despre diferite tipuri de cancer aici!