Melatonina

Melatonina este un hormon pe care creierul nostru îl produce ca răspuns la întuneric. Ajută la sincronizarea ritmului circadian (ceasul intern de 24 de ore). Expunerea la lumină noaptea poate bloca producția de melatonină.

Cercetările sugerează că melatonina dincolo de somn are și alte roluri importante în organism. Cu toate acestea, aceste roluri nu sunt pe deplin înțelese.

Suplimentele alimentare cu melatonină pot fi extrase din animale sau microorganisme, dar cel mai adesea sunt produse sintetic.

Când poate fi utilă melatonina?

Tulburări de somn de ritm circadian la nevăzători.

Melatonina poate ajuta la ameliorarea acestor tulburări la adulți și copii.

Sindromul fazei de somn întârziate.

Persoanele cu sindromul fazei de somn întârziate au probleme în a adormi la orele obișnuite și se trezesc dimineața. De obicei, au dificultăți în a adormi înainte de 2-6 a.m. și ar prefera să se trezească între 10 a.m. și 1 p.m.

Suplimentele de melatonină par să ajute cu somnul, dar nu este sigur dacă beneficiile depășesc posibilele riscuri.

În 2015, Academia Americană de Medicină a Somnului a recomandat suplimente de melatonină administrate la momente specifice. Recomandarea a fost una slabă și a venit cu incertitudinea dacă beneficiile melatoninei depășesc potențialele efecte negative. În medie, participanților le-a fost nevoie de aproximativ 22 de minute mai puțin pentru a adormi.

Un studiu din 2018, a constatat că administrarea de melatonină cu 1 oră înainte de ora de somn, combinată cu culcarea la aceeași oră, a dus la câteva îmbunătățiri. Aceste îmbunătățiri au inclus adormirea în medie cu 34 de minute mai devreme, un somn mai bun în prima treime a nopții și o funcționare mai bună în timpul zilei.

Insomnia

Cercetările sugerează că melatonina ar putea reduce puțin timpul necesar pentru a adormi, dar efectele sale asupra calității somnului și a duratei totale de somn nu sunt clare. Melatonina ar putea fi mai benefică pentru adulții în vârstă care ar putea avea deficit de melatonina.

Diferența de fus orar (jet lag)

Jet lag afectează oamenii atunci când călătoresc cu avionul în mai multe fusuri orare. În aceste cazuri, persoanele nu se simt bine în general și să au un somn perturbat, oboseală în timpul zilei, funcționare afectată și probleme digestive.

Dovezile arată că melatonina poate îmbunătăți simptomele jet lag, cum ar fi vigilența și somnolența în timpul zilei.

Unele tulburări de somn la copii

Tulburări de somn la copii. Studiile au sugerat că melatonina ar putea ajuta la tratarea tulburărilor de somn la copiii cu o serie de dizabilități. Cu toate acestea, igiena somnului este recomandată ca tratament inițial.

Problemele de somn la copii pot avea efecte nedorite asupra comportamentului, funcționării în timpul zilei și calității vieții. Copiii cu anumite afecțiuni – dermatita atopică, astmul, tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) sau tulburarea din spectrul autismului (ASD) – sunt mai predispuși la probleme de somn decât alți copii.

Nu există linii directoare generale cu privire la cea mai bună abordare pentru îmbunătățirea somnului la copii. Cu toate acestea, liniile directoare pentru afecțiuni specifice recomandă tratamente comportamentale, cum ar fi obiceiurile bune de culcare și educația părinților, ca tratament inițial care poate fi suplimentat cu medicamente.

În general, studiile au arătat că melatonina a fost mai bună decât placebo pentru a îmbunătăți atât timpul de adormire, cât și somnul total. Efectele melatoninei asupra comportamentului și funcționării în timpul zilei, totuși, nu au fost clare, deoarece studiile au folosit moduri diferite de a măsura aceste rezultate.

Deoarece nu există multe studii privind suplimentarea cu melatonină la copii, există multe lucruri pe care nu le știm. De exemplu, există incertitudini cu privire la doza utiliză și momentul zilei in care este administrată, efectele utilizării melatoninei pe perioade lungi de timp și dacă beneficiile melatoninei depășesc posibilele sale riscuri. Deoarece melatonina este un hormon, este posibil ca suplimentele cu melatonină să afecteze dezvoltarea hormonală, inclusiv pubertatea, ciclurile menstruale și supraproducția de hormon prolactină, dar momentan nu știm sigur.

Din cauza acestor incertitudini, cel mai bine este ca raportul dintre beneficiu si potențialele riscuri să fie evaluat de un specialist

Anxietate înainte și după operație

Anxietatea înainte și după operație apare la până la 80% dintre pacienți.

Suplimentele de melatonină par a fi utile în reducerea anxietății înainte de operație, dar nu este clar dacă ajută la scăderea anxietății după intervenție chirurgicală.

Cât de sigură este melatonina?

Corpul nostru produce probabil suficientă melatonină pentru nevoile sale generale. Cu toate acestea, dovezile sugerează că suplimentele de melatonină promovează somnul și sunt sigure pentru utilizare pe termen scurt. Melatonina poate fi utilizată pentru a trata faza de somn întârziată și tulburările de somn ale ritmului circadian la nevăzători și oferă o anumită ameliorare a insomniei. E bine să tratăm melatonina ca orice somnifer și să o utilizăm sub supravegherea medicului sau farmacistului.

Siguranță și efecte secundare

Melatonina administrată oral în cantități adecvate este în general sigură. Melatonina poate provoca:

  • Durere de cap
  • Amețeală
  • Greață
  • Somnolență

Efectele secundare mai puțin frecvente ale melatoninei pot include senzații de scurtă durată de depresie, tremor ușor, anxietate ușoară, crampe abdominale, iritabilitate, vigilență redusă, confuzie sau dezorientare.

Deoarece melatonina poate provoca somnolență în timpul zilei, e bine să nu conduceți vehicule și nu folosiți utilaje în decurs de cinci ore de la administrarea suplimentului.

Nu utilizați melatonină dacă aveți o boală autoimună!

Dozele de melatonină și momentul administrării

Când trebuie utilizată melatonina, doza și momentul în care este administrată pot fi critice în determinarea eficacității sale. Dozele utilizate în mod obișnuit în studiile pentru reglarea ritmului circadian sunt de obicei mai mici decât cele utilizate ca antioxidant. Atunci când melatonina este utilizată pentru influența asupra proceselor circadiene (de exemplu, pentru somn), melatonina trebuie luată seara înainte de adormire. În schimb, dacă scopul utilizării melatoninei este de a capta radicalii liberi, melatonina ar fi cea mai eficientă dacă este administrată atunci când are loc evenimentul radicalilor liberi, de exemplu, accidentul vascular cerebral, indiferent de ora din zi.

Citește mai multe articole din revistă aici!