Obezitatea și apneea de somn

Dr. Daniela Onu – Medic specialist Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice (România)

Medic specialist Medicină Generală (Germania)

Obezitatea provoacă oboseală sau oboseala duce la exces de greutate?

Tulburările de somn și excesul de greutate se condiționează reciproc și favorizează apariția a numeroase boli cardiovasculare, metabolice sau pneumologice.

Peste 600 de milioane de oameni suferă de obezitate (indice de masă corporală peste 30 kg/m2) la nivel mondial. Pe lângă excesul de greutate, acești pacienți suferă și de boli asociate obezității, ca de exemplu diabet zaharat de tip 2, hipertensiune arterială, steatoză hepatică (ficat gras) sau tulburări respiratorii nocturne.

La pacienții cu obezitate s-a observat că acumularea de grăsime in zona gâtului și mai ales în zona faringelui și la baza limbii, duce la îngustarea căilor aeriene, ceea ce favorizează apariția apneei obstructive de somn.

Cercul vicios tulburări de somn și obezitate

Somnul și alimentația interacționează complex. Există o relație inversă între somn și exces de greutate, persoanele care dorm puțin avînd un risc mai mare de a deveni supraponderale, în special bărbații. O calitate redusă a somnului poate duce, de asemenea, la o creștere semnificativă a greutății corporale. Fazele scurte de somn sau dificultățile la adormire pe o perioadă lungă de timp duc la creșterea aportului de calorii și grăsimi.

Apneea obstructivă de somn este o consecință relevantă a obezității și reprezintă un factor de risc pentru cardiopatie ischemică, insuficiență cardiacă, fibrilație atrială și diabet zaharat de tip 2. De asemenea, pacienții cu obezitate și apnee de somn au un risc ridicat de complicații în cazul unei intervenții chirurgicale.

Influențează reducerea greutății corporale apneea de somn?

În terapia apneei de somn, un rol important îl au măsurile de igienă a somnului, ca de exemplu ore regulate de culcare, reducerea greutății corporale și evitarea consumului de alcool. S-a demonstrat că scăderea greutății corporale prin dietă sau prin chirurgie bariatrică, duce la ameliorarea semnificativă a apneei de somn.

Duce creșterea calității somnului la pierderea de kilograme?

S-a demonstrat că o creștere a calității somnului prin terapie specifică la pacienții cu apnee obstructivă de somn, nu duce, fără a fi asociată cu o dietă hipocalorică, la o reducere semnificativă a greutății corporale.

În practică, toți pacienții care suferă de obezitate sau măcar cei cu obezitate morbidă (indice de masă corporală peste 40 kg/m2), ar trebui îndrumați către un laborator de somnologie și către un medic nutriționist.

Citește mai multe articole despre diferite boli și afecțiuni aici!