Sindromul de canal carpian poate fi cauza!

Suferi de dureri persistente la nivelul mâinilor? Sindromul de canal carpian poate fi cauza!

Autor: Dr Andreea Luca, medic primar Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă-clinica Arestetic Galaţi

Durerea persistentă la nivelul pumnului şi mâinii, cu sau fără iradiere, este un simptom des întâlnit în rândul pacienţilor. De cele mai multe ori aceasta se instalează insidios, are debut nocturn şi creşte progresiv în intensitate, neputând fi asociată cu un traumatism.

Dacă iniţial durerea este localizată la nivelul pumnului, ulterior se extinde la nivelul mâinii şi se pot instala senzaţii de furnicături la nivelul degetelor, scădere a forţei musculare, iar acţiuni simple precum desfăcutul unui capac sau executarea unor acţiuni de fineţe fiind dificil sau chiar imposibil de realizat.

Toate aceste simptome pot fi cauza unei afecţiuni numită sindrom de canal carpian.

Canalul carpian este regiunea anatomică situată pe faţa anterioară a pumnului, între fascia antebraţului şi articulaţia pumnului prin care trec 9 tendoane flexoare şi nervul median. Cauza instalării simptomelor o reprezintă ,,ştrangularea’’ nervului median în canal prin îngroşarea fasciei sau prin creşterea volumului conţinutului canalar.

Sindromul de canal carpian apare după efectuarea unor acţiuni repetitive ce determină compresiune asupra nervului median fiind frecventă la persoanele care utilizează mult timp tastatura calculatorului, la croitorese, muncitorii în construcţii ce utilizează utilaje cu vibraţii, şoferi sau ca urmare a unei afecţiuni cronice precum diabetul zaharat, hipotiroidism, poliartrită reumatoidă, boala renală cronică.

Pentru a pune diagnosticul de sindrom de canal carpian este suficientă descrierea simptomelor, examinarea clinică şi pentru a determina gradul afectării nervului median se efectuează electromiografie şi viteza de conducere nervoasă.

Cum tratăm sindromul de canal carpian?

În fazele incipiente tratamentul este conservator prin evitarea mişcărilor repetitive, purtarea unei orteze sau injectarea de steroizi intracanalar. În stadiile avansate tratamentul este chirurgical. Operaţia se efectuează sub anestezie locală şi nu necesită internare. Constă în eliberarea nervului median prin indepărtarea structurilor care îngustează canalul carpian. Recuperarea postoperatorie durează 2 săptămâni iar simptomele dispar complet după aproximativ 2-3 luni timp în care pacientul va primi medicaţie de suport pentru refacerea structurilor nervului median.

Citește mai multe articole din revistă aici!