Când se efectuează operația de cataractă?

Dr. Curca Manuela – Medic primar oftalmologie Terra Clinique

Cataracta se operează când stadiul evolutiv interferează și împiedică activitatea zilnică normală a pacientului, obstrucționând-o.

În general, cataracta nu este o urgență de tratament: ea nu trebuie însă amânată mult, deoarece în stare “coaptă” este mai dificil de operat, riscurile sunt mai mari, iar vindecarea postoperatorie poate fi mai lentă.

Există însă și cazuri care reprezintă urgențe de tratament:

◦ cataracta foarte matură (cataracta se poate “umfla” sau “dezintegra” în ochi, ducând la complicații serioase: glaucomul secundar facotoxic, sau afectarea ireversibilă a endoteliului cornean)

◦ cataracta traumatică (în funcție de leziunile asociate)

◦ cataracta congenitală (se operează chiar în primele luni de viată, mai ales dacă este unilaterală).

Cum se efectuează operația de cataractă?

Tehnicile moderne utilizate în Clinica Terra Clinique permit ca intervenția chirurgicală să poată fi facută ambulator și să fie foarte rapidă: operația durează 7-10 minute, cu anestezie locală (numai cu picături, fără injecție) si fără pansament (din prima zi, postoperator).

În Clinica Terra Clinique operația de cataractă se efectuează cu cele mai noi tehnologii disponibile la nivel mondial: Alcon Centurion  – Vision System Infiniti și aparate computerizate de facoemulsificare de ultimă generație. Principiul operației constă în fragmentarea cristalinului cataractat, apoi aspirarea lui, urmată de implantarea cristalinului artificial.

Citește mai multe articole din revistă aici!