Chistul synovial de la nivelul încheieturii mâinii

Articol curatoriat de Dr. Savin Alexandru, Medic Specialist Chirurgie Plastica si Estetica în cadrul Terra Clinique

Ce este un chist synovial?

Un chist synovial este o formațiune de forma sferica ce are in componenta sa o membrana la exterior iar la interior conținând lichid synovial, lichid ce își are apartenenta de la nivelul articulației pumnului. In funcție de poziția mâinii acesta poate creste in volum devenind inestetic si uneori dureros.

Unde apare un chist synovial?

De cele mai multe ori acesta poate apărea la nivelul articulației (încheieturii) mâinii, sub forma unui nodul de consistenta moale. Afectează pacienți de toate vârstele.

Încheietura mâinii este frecvent supusa microtraumatismelor provenite din activitățile zilnice cat si unor lovituri puternice sau suprasolicitări. Toate acestea ducând la o dilatare a capsulei sinoviale a articulației si formarea unui chist care creste brusc sau lent si progresiv (câteva săptămâni / luni).

In stadiile incipiente aceste se poate reduce prin masaj sau contenție elastica.

Fara tratament poate creste un dimensiuni, devine inestetic, pot apărea dureri datorita compresiunii acestuia pe structurile vecine (tendoane, nervi).

Tratamentul variază, luându-se in considerare simptomele si etapa evolutive. Chisturile mici si nedureroase de cele mai multe ori nu necesita tratament, doar evaluare periodica si evitarea suprasolicitării articulației respective. Atunci cand apar simptome precum durerea, se măresc sau se observa o evoluție in timp, necesită tratament de specialitate.

Variante de tratament:

  1. Imobilizarea mâinii in orteză si medicație antiinflamatoare
  2. Evacuarea prin puncție a conținutului chistului, urmata de sclerozarea acestuia.
  3. Tratament chirurgical (operație) ce consta in excizia chistului si repararea capsule articulare.

Post-operator rezultatul este bun, păstrându-se un mic risc de recidiva.

 

Programari la numărul 0336 911.