„La ora (vremea) unei Renașteri medicale!” Interviu cu Costel Fotea, Preşedintele CJ Galaţi

Repere medicale: Stimate Domnule Preşedinte al Consiliului Judeţean Galaţi, ne propunem ca în paginile revistei noastre să ne cunoaştem personalităţile medicale, dar şi personalităţile care au un cuvânt important în ceea ce priveşte administrarea unităţilor sanitare, spitaliceşti, patru spitale fiind sub directa administrare a C.J.Galaţi. De aproximativ 10 ani, prima oară indirect, în funcţia de county manager al instituţiei, iar apoi ca preşedinte al C.J., se poate spune că aţi fost omul potrivit la locul potrivit, „omul care sfinţeşte locul”, şi ultimele alegeri locale confirmând buna părere a alegătorilor despre activitatea d-voastră. În afară de seriozitate, bună cunoaştere a problemelor şi rezolvarea multora dintre acestea, care credeţi că ar mai putea fi secretele acestui succes?

Costel Fotea, Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi:
Munca, implicarea şi o puternică dorinţă şi motivaţie de a face bine pentru comunitatea pe care cu onoare o reprezint în acest moment. Mă consider mai mult un om al faptelor, care lasă realizările să vorbească de la sine. Nu-mi este teamă să iau decizii, să-mi asum responsabilităţi şi să acţionez atunci când este nevoie.
Sunt un om de echipă şi am avut întotdeauna alături de mine oameni activi, profesionişti şi cu aceeaşi dorinţă de a schimba în bine lucrurile. Şi de multe am ori cred că am şi reuşit, însă suntem pe deplin conştienţi că mai sunt multe lucruri de făcut. Suntem în continuare pe baricade şi lucrăm la noi proiecte, căutăm cele mai bune soluţii şi facem tot ceea ce putem pentru comunitatea pe care o reprezentăm.

Repere medicale: Care au fost principalele dificultăţi întâmpinate în domeniul sanitar de-a lungul timpului, ţinând cont că timp de opt ani aţi fost şi managerul Spitalului din Tg.Bujor, cum le-aţi soluţionat, care sunt planurile de viitor în acest domeniu? Mai concret, ce lucrări încă nu au fost începute, dar sunt aprobate?

Costel Fotea, Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi:
Aşa cum am spus-o întotdeauna, prioritatea numărul 1 este şi va rămâne sănătatea gălăţenilor. Şi nu este doar o simplă vorbă, chiar dacă recunosc că mai avem de muncă, mai ales în ceea ce priveşte atitudinea unor cadre medicale. Insă, aş vrea să nuanţez un pic această chestiune. E nevoie de întreaga comunitate pentru a schimba profund modul în care unii cred că sunt “stăpâni pe spital”. Apoi, să nu uităm că ultimii doi ani au fost extrem de dificili pentru sistemul sanitar şi pentru pacienţi mai ales. Constant, a trebuit să ne adaptăm, să găsim în regim de urgenţă cele mai bune soluţii pentru momentul respectiv. Investiţiile pe care le-am făcut în această bătălie cu pandemia sunt destul de mari, adică milioane de euro. Şi doar dacă cineva ar avea destulă răbdare să vadă tabloul complet, să înteleagă contextul dificil pe care l-am avut în multe momente de a găsi echipamente de protecţie sau aparatura necesară pentru cazurile de covid, să cerceteze soluţiile pe care a trebuit să le schimbăm de la o clipă la alta pentru a salva cât mai multe vieti, fie că vorbim de personal medical, de spaţii, de infrastructura de oxigen sau de o multitudine de alte probleme tehnice, cred că abia atunci ar putea intui mai aproape de realitate efortul pe care l-au făcut unii oameni în această perioadă sau pentru câte lucruri a trebuit să fie găsită o rezolvare.
Iar probleme, mai mari sau mai mici, sunt întotdeauna, fie că vorbim de mentalitate, resursă umana sau de infrastructura medicală. Rezolvarea stă în implicare, răbdare, comunicare, muncă de echipă şi multe investiţii. An de an se achiziţionează aparatură medicală modernă, se construiesc clădiri noi şi se modernizează spaţiile medicale. Pe viitor, ne-am propus să construim un spital nou, cu 375 de paturi, cu zeci de săli de operaţie şi paturi de terapie intensivă. În noua clădire ar urma să funcţioneze: Blocul Operator, secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă, spaţii pentru spitalizare de zi, secţia de Chirurgie Toracică, secţia de Neurochirurgie, secţia de Chirurgie Plastică, spaţii pentru intervenţii de microchirurgie reconstructivă, secţia de Oncologie, Neurologia, Farmacia, serviciul de sterilizare, serviciul de transfuzie sanguină şi multe alte spaţii tehnice.

Repere medicale: Din multe puncte de vedere, precum cel al investiţiilor, unităţile medicale din judeţul Galaţi sunt la ora unei adevărate Renaşteri! Puteţi detalia, cu exemple concrete, precum în cazul noului heliport sau a Prosecturii Legale de la Spitalul Judeţean?

Costel Fotea, Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi: Doar la Spitalul Judeţean avem în derulare mai multe investiţii foarte importante, de la consolidarea unităţii medicale, extrem de necesară pentru acest spital, la modernizarea secţiilor, eficientizarea energetică a clădirii, schimbarea lifturilor şi extinderea Ambulatoriului.
În acest moment, constructorul lucrează şi la noul sediu al Prosecturii şi Medicinei Legale din curtea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Ap. Andrei, o nouă clădire ce va avea laborator de Anatomie Patologică, cameră rece, săli de necropsie, laborator pentru analize toxicologice, spaţii pentru depozitarea reactivilor medicali şi un amfiteatru care va fi folosit pentru activităţile didactice ale studenţilor de la Facultatea de Medicină.
Mai mult, pregătim deja să demarăm noi investiţii, cum este construirea unui heliport medical cu sisteme de aterizare pe timp de noapte. Suntem foarte aproape să desemnăm constructorul, care trebuie să extindă şi parcarea supraetajată cu peste 150 de locuri.
Heliportul va avea aproximativ 600 de mp, va fi construit pe acoperişul parcării supraetajate de la Spitalul Judeţean, iar conexiunea cu noua Unitate de Primiri Urgenţe se va realiza prin intermediul unei pasarele şi a lifturilor exterioare.
Ziele trecute, am trăit un moment unic pentru medicina gălăţeană. Am inaugurat primul centru din regiunea noastră de diagnosticare a cancerului cu ajutorul PET-CT-ului, un echipament ultraperformant care poate descoperi cancerul în stadii incipiente, ceea ce creşte foarte mult şansele de vindecare.
De altfel, trebuie spus că am devenit un centru puternic în lupta cu această teribilă maladie, Galaţiul fiind singurul judeţ din toată regiunea care are două acceleratoare liniare de particule pentru tratarea cancerului şi un PET-CT pentru diagnosticarea bolii.

Repere medicale: Suntem, iată, într-o prelungită criză medicală mondială, agravată de cunoscutul război de la graniţele noastre! Cum s-a implicat CJ Galaţi în atenuarea urmărilor în judeţul nostru?

Costel Fotea, Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi:
Încă de la începutul războiului, a fost constituit un grup de lucru, care funcţionează la nivelul Prefecturii Galaţi 24/24, unde sunt active două numere de telefon pentru toţi cei care vor sa ajute persoanele venite din Ucraina, iar în funcţie de solicitările primite, autorităţile vor contacta şi direcţiona, în cel mai scurt timp, persoanele care pot pune la dispoziţie diferite tipuri de servicii.
Nici instituţiile din subordinea CJ Galaţi nu au stat deoparte, de exemplu Biblioteca Judeţeană “V.A. Urechia” găzduieşte cursuri de limba română pentru copiii ucraineni şi părinţii acestora şi împreună cu Fundaţia Inimă de Copil au demarat o colectă de cărţi de colorat, carioci, creioane, blocuri de desen şi mandale de colorat.
Totodată, instituţia oferă acestora accesarea gratuită a internetului, imprimarea, scanarea şi copierea de documente, vizionarea de filme şi studierea dicţionarelor ucraineano-române sau a unor cărţi scrise în limba ucraineană pe care le deţine în colecţiile sale.
Solidari cu refugiaţii au fost şi colegii din CJG, care au pus mână de la mână şi au cumpărat alimente, perne, pături, produse de igienă şi multe altele, pe care le-au donat cu inima deschisă şi cu dorinţa de a-i sprijini pe cei greu încercaţi în aceste momente dificile.
De asemenea, refugiaţii au fost cazaţi şi în internatul Şcolii Speciale “P.P Neveanu”, instituţie din subordinea Consiliului Judeţean. În ajutorul celor cazaţi au sărit imediat angajaţii şcolii, care s-au îngrijt să nu le lipsească nimic, iar doamnele de la cantină le pregătesc zilnic mâncare caldă.
Şi o parte din consilierii judeţeni s-au implicat, iar cei de la PSD şi-au donat indemnizaţia de şedinţă pe luna respectivă, banii fiind folosiţi pentru a cumpăra alimente, haine sau ceea ce este necesar.
În continuare suntem cu toţii alături de ei şi-i ajutăm cu tot ceea ce putem.

Repere medicale: Cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paşte, ce le puteţi transmite cititorilor noştri?

Costel Fotea, Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi:
Învierea Domnului aduce cu sine încredere, lumină, iubire şi speranţă. Aceste taine sfinte să se răsfrângă asupra tuturor şi să ne facă mai buni, mai înţelepţi, mai darnici. Sărbători cu sănătate, pace şi lumină. Hristos a Înviat!