De ce somnul tău este afectat de luminile electrice?

• Un nou raport descoperă că lumina electrică are un impact asupra ritmului circadian al oamenilor și poate perturba somnul.
• Experții explică modul în care oamenii ar trebui să fie expuși la lumină puternică în timpul zilei și seara pentru a contribui la ritmuri corporale sănătoase, un somn odihnitor și vigilență în timpul zilei.
• Cercetătorii spun că lumina afectează tiparele noastre zilnice de somn și vigilență printr-o celulă specializată din ochi, folosind o proteină sensibilă la lumină numită melanopsin.

Un nou studiu publicat în revista PLOS Biology din STATELE UNITE spune că lumina pe care oamenii o experimentează în viața de zi cu zi influențează puternic ritmurile corpului, accesul non-stop la lumini electrice combinat cu expunerea redusă la lumina naturală a soarelui ducând la întreruperi ale somnului.
Potrivit studiului, combinația are un impact negativ asupra sănătății umane, bunăstării și productivității.
Cercetarea recomandă, de asemenea, modul în care oamenii ar trebui să fie expuși la lumină puternică în timpul zilei și seara pentru a contribui la ritmuri corporale sănătoase, un somn odihnitor și vigilență în timpul zilei.

Ce trebuie să știi?

O echipă internațională de oameni de știință condusă de Timothy Brown , PhD, de la Universitatea din Manchester din Marea Britanie, și Kenneth Wright , PhD, de la Universitatea din Colorado Boulder, au reunit ceea ce ei spun că este una dintre primele recomandări de consens bazate pe dovezi pentru expunere sănătoasă la lumină în timpul zilei, seara și noaptea.

”Aceste recomandări oferă primul consens științific, cantitativ, îndrumări pentru modelele zilnice adecvate de expunere la lumină pentru a susține ritmurile corporale sănătoase, somnul pe timp de noapte și vigilența în timpul zilei.”

a spus Brown într-un comunicat. „Acest lucru oferă acum un cadru clar pentru a informa modul în care luminăm orice spațiu interior, de la locuri de muncă, unități de învățământ și unități de asistență medicală până la propriile case.”
Orientările vor fi menite să ajute industria de iluminat și electronică să proiecteze medii mai sănătoase și să îmbunătățească modul în care luminăm casele, locurile de muncă și clădirile publice.
Cercetătorii spun că lumina afectează tiparele noastre zilnice de somn și vigilență printr-o celulă specializată din ochi, folosind o proteină sensibilă la lumină numită melanopsină, care este diferită de proteinele din bastonașele și conurile ochiului care susțin vederea (pe baza cărora modurile tradiționale de măsurare a „luminozității ” sunt bazate).
Melanopsina este cea mai sensibilă la lumina care se află într-o anumită parte a spectrului vizual (lumină albastru-cian). Echipa a dezvoltat un nou standard de măsurare a luminii, adaptat acestei proprietăți unice, numit iluminare echivalentă a luminii de zi melanopice.
Cercetătorii au analizat datele dintr-o serie de studii de laborator și de teren, despre care, spun ei, au demonstrat că noua abordare de măsurare poate prezice în mod fiabil efectele luminii asupra fiziologiei umane și a ritmurilor corpului.
Procedând astfel, ar putea permite echipei să formeze recomandări aplicabile și semnificative cu privire la modul în care ar trebui să folosim – și nu să folosim – lumina în viața noastră de zi cu zi.
Cercetătorii spun că următorul lor pas va fi integrarea recomandărilor în ghidurile formale de iluminat, care se concentrează în prezent pe cerințele vizuale, mai degrabă decât pe efectele luminii asupra sănătății și bunăstării.
Ei se așteaptă la o sofisticare crescândă în tehnologia de iluminat cu LED și disponibilitatea senzorilor de lumină cu costuri reduse pentru a crește ușurința cu care oamenii își pot optimiza expunerea personală la lumină pentru a-și susține cel mai bine ritmurile corporale.

Cum vă pot afecta ecranele sănătatea

Un studiu publicat în revista PNAS de la Centrul pentru Medicina Circadiană și a Somnului de la Northwestern University Feinberg School of Medicine se concentrează asupra efectelor negative ale luminii asupra somnului și asupra sănătății umane.
Cercetătorii au descoperit că doar doar o noapte de dormit cu o lumină slabă, cum ar fi un televizor cu sunetul oprit, a crescut ritmul cardiac și nivelul zahărului din sânge la tinerii sănătoși.
Lumina slabă a pătruns în pleoape și a întrerupt somnul , în ciuda faptului că subiecții dormeau cu ochii închiși.
Studiul a subliniat că frecvența cardiacă scade de obicei noaptea, încetinind pe măsură ce creierul repară și întinerește corpul. Numeroase studii au arătat că o frecvență cardiacă crescută pe timp de noapte poate fi un factor de risc pentru viitoare boli de inimă și moarte timpurie.

„Rezultatele acestui studiu demonstrează că doar o singură noapte de expunere la iluminarea moderată a încăperii în timpul somnului poate afecta glucoza și reglarea cardiovasculară, care sunt factori de risc pentru boli de inimă, diabet și sindrom metabolic”, autorul studiului și șeful școlii. medicina somnului, a declarat Phyllis Zee, MD, PhD, pentru Northwestern Now . „Este important ca oamenii să evite sau să minimizeze expunerea la lumină în timpul somnului.”

Echipa Northwestern a recomandat să nu aprindă nicio lumină în timpul somnului. Dacă aveți nevoie să aveți o lumină aprinsă (de exemplu, din motive de siguranță), faceți-o o lumină slabă care să fie mai aproape de podea.
Ei au mai spus că culoarea luminii este importantă.
Chihlimbarul sau o lumină roșie-portocalie este mai puțin stimulativă pentru creier. Nu folosiți lumină albă sau albastră și țineți lumina departe de persoana care doarme.
De asemenea, ei recomandă umbrele opace sau măști pentru ochi pentru persoanele care nu pot controla lumina exterioară și ar trebui să vă mutați patul astfel încât lumina exterioară să nu strălucească pe față.