Tumorile pielii – când le operăm? Ce spuneţi, trebuie scoasă? Am auzit că nu este bine să ,,umblăm˝ pentru că se poate transforma în cancer.˝

Articol realizat de :Dr Andreea Luca, medic primar Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă-clinica Arestetic Galaţi

Tumorile pielii sunt formaţiuni ce se dezvoltă pe suprafaţa tegumentului sau în straturile profunde ale acestuia şi pot fi maligne (canceroase) sau benigne. Cea mai frecventă întrebare a unui pacient când se adresează medicului chirurg plastician este: ,,Ce spuneţi, trebuie scoasă? Am auzit că nu este bine să ,,umblăm˝ pentru că se poate transforma în cancer.˝ Răspunsul este unul foarte clar: NU, o formaţiune nu se poate transforma în cancer dacă este operată, dimpotrivă, există formaţiuni benigne care expuse frecvent la soare sau traumatizate se pot transforma într-una malignă, aşa cum este cazul nevilor pigmentari, cunoscuţi popular sub numele de ,,aluniţe˝.

Printre cele mai frecvente tumori benigne ale pielii se numară: nevii pigmentari, papiloamele, keratozele seboreice, chiştii sebacei, verucile (negii) şi lipoamele. Acestea pot fi îndepărtate cu anestezie locală prin excizie chirurgicală sau cu ajutorul laserului şi plasmei. Intervenţiile se realizează fără internare şi nu necesită o perioadă pentru recuperare.

În cazul tumorilor maligne, cum ar fi carcinoamele bazocelulare, scuamocelulare sau melanomul malign, acestea pot fi îndepărtate doar chirurgical, excizia realizându-se în limite oncologice (cu îndepărtarea de ţesut sănătos din jurul tumorii) iar formaţiunea se trimite la laboratorul de anatomie patologică pentru un diagnostic precis şi stadializare.

Cicatricile post excizie-motiv de îngrijorare?

Dacă în cazul tumorilor cutanate benigne defectul rezultat poate fi închis primar, în cazul tumorilor maligne de cele mai multe ori este necesară o grefă de piele sau un lambou local. Cu cât se intervine chirurgical mai devreme, cu atât este mai uşor să acoperim defectul rezultat, cu deficite estetice minime. Unele cicatrici pot fi ascunse în pliurile naturale ale pielii astfel încât devin invizibile după o perioadă de timp. De asemenea recomandăm aplicarea de creme postoperator pentru modelarea cicatricii.

Clinica Arestetic oferă o gamă largă de tratament al tumorilor pielii, punând la dispoziţia pacienţilor tratamentul nechirurgical (laserul şi plasma), cât şi cel chirurgical într-o sală de operaţii modernă şi complet utilată.