,,Informarea și educarea pacientului reprezintă misiunea noastră, ca echipă.”

– Interviu Dr. Anda Florea, medic stomatolog la Clinicile Dentare Dr. Leahu Galați

Medicina este un domeniu care presupune pe lângă studiul constant, răbdare și înțelegere în a asculta nevoile fiecărui pacient. Dr. Anda Florea, medic stomatolog în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu Galați ne povestește în interviul următor de ce sunt importante vizitele periodice la medicul stomatolog și ne oferă sfaturi cu privire la igiena orală.

Ce provocări întâmpini în lucrul cu pacienții?

Mă bucur să văd în clinică pacienți din ce în ce mai informați despre serviciile stomatologice și despre tehnologia pe care o regăsesc în cabinet. În același loc, aceștia găsesc radiologie dentară și sunt foarte încântați, deoarece nu mai trebuie să facă drumuri pentru a realiza diferite radiografii.

Ca medic stomatolog privesc problema dentară în ansamblu, nu rezolv numai punctual o anumită afecțiune orală, ce ține de specializarea mea, ci îi ajut să înțeleagă că în ziua de astăzi se poate trata orice tip de problemă dentară alături de medici specializați în diferite ramuri ale stomatologiei. Spre exemplu, dacă un pacient se prezintă cu lipsa dinților și infecții dentare grave, îl voi îndruma către colegii mei specialiști în chirurgie orală și maxilo-facială, pentru a-i oferi pacientului soluția potrivită de tratament ce constă în inserarea implanturilor dentare.

În ce constau controalele de rutină și cum ne ajută acestea să ne păstrăm dantura sănătoasă?

Insistăm și repetăm mereu mesajul de a ne vizita, de cel puțin două ori pe an, pentru o consultație stomatologică, dar și pentru a realiza o igienizare profesională. Chiar dacă acasă, în oglindă, pacientul poate nu observă că are o anumită problemă, atunci când ajunge la medicul stomatolog constată că se confruntă cu boala parodontală, o afecțiune întâlnită la nivelul gingiilor. De ce? Pentru că această boală, de cele mai multe ori, nu prezintă simptome și evoluează fără ca noi să ne dăm seama. Cu ajutorul unei radiografii dentare panoramice, realizată pe loc, în clinică, în doar 9 secunde și fără multe radiaţii, noi vom vedea o întreagă imagine digitală complexă asupra dinţilor și gingiilor.

Ce sfaturi de igienă orală le oferi pacienților tăi atunci când vin pentru prima dată la dentist?

Pe lângă consultul inițial pe care îl fac pacientului atunci când vine pentru prima dată la clinică, le ofer și numeroase sfaturi despre cum să își îngrijească dantura, acasă. Sunt multe persoane adulte, care încă nu știu cum trebuie efectuată corect igiena dentară. Prin urmare, este necesar un periaj dentar, realizat atât dimineața, cât și seara, cu o periuță de dinți cu perii moi sau medii. Complementar acestuia, este foarte importantă folosirea aței dentare, care trebuie utilizată în fiecare seară, după realizarea periajului dentar. De asemenea, este bine să-și clătească cavitatea bucală și cu apă de gură, deoarece înlătură foarte bine resturile rămase în urma periajului și a aței dentare, lăsând o respirație plăcută și proaspătă.