Recenzie carte – Omul poate transforma totul în bâlci!

Dacă ne-am opri numai la primul dintre textele cărții lui George Cornilă, cel care dă și titlul, și deja te-ai îndrăgosti definitiv de ceea ce a propus scriitorul: un subiect asemănător celui din serialul „Beforeigners” („Înstrăinați” pe HBO!). În serial sosesc în lumea de astăzi oameni din trecut, G. Cornilă simplifică un pic: Adam și Eva, cu colțul lor de rai, sunt descoperiți prin Munții Vrancei, în urma unui cutremur, în preajma stațiunii Levoja! Nu este neapărat dovada incontestabilă a existenței lui Dumnezeu, dar se pare că un mit are totuși rădăcini cât se poate de reale! Ce poate face omul consumerist din așa ceva? Evident, un obiectiv turistic!

Avem de-a face cu un… Kundera fantastic, care utilizează fantasticul sau pretextul acestuia pentru a explora condiția umană a prieteniei (și dintre bărbați, dar și dintre un bărbat și o femeie: Edi/ Edmond și Ilona, între care este o atracție care, cel puțin pentru Edi, devine aproape obsedantă), dar și raporturile cu Sacrul.

Bogdan Crețu scrie pe coperta IV:

„Paradisul biblic supraviețuiește ca o relicvă într-o lume subterană. Rezultatul? Adam e asaltat de reporteri, Edenul e transformat într-un fel de parc. Mai avem resurse pentru a sesiza miracolul? Mai e loc în lumea noastră pentru sacru? Cartea lui George Cornilă provoacă, printr-un amestec bine dozat de fantasy și realism, tot felul de dileme și întrebări grave.”

În altă ordine de idei, măcar aproximativ, este o demonstrație clară, cu un simț al satirei demn de Swift, că omul poate transforma totul în bâlci:

„Omului nu trebuie să îi dai un obiect, ci un simbol. Credința are nevoie de miser, de neștiut, de îndoială, de neînțeles, de aceea lumea preferă pelerinajele spre destinații care oferă ceva abstract, nu concret. dacă îl arăți pe Dumnezeu lumii, uite, bătrânul acela de acolo, El e, ai distrus religia. Cunoașterea, asta strică tot.” (p.73)

Trebuie să recunoașteți că abia așteptați să-i cunoașteți, să-i întâlniți pe Eva și pe Adam. Pelerinajul pe care vi-l propune George Cornilă va fi bun și pentru orice Gulliver: o luptă între inorogi, dacă nu credeți în Adam și Eva, va fi și ea memorabilă! Sic!