Cele mai frecvente boli bronho-pulmonare: ce le declanșează și cum le recunoaștem?

Articol susținut de  Scanexpert.

Bolile bronho-pulmonare se numără printre cele mai comune probleme de sănătate la nivel mondial, afectând sute de milioane de oameni. Aceste boli reprezintă și una dintre principalele cauze de deces: Organizația Mondială a Sănătății arată că peste 4.5 de milioane de oameni, din toată lumea, și-au pierdut viața în 2016 doar din cauza bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC) și a cancerului bronho-pulmonar.

Afecțiunile bronho-pulmonare definesc un grup de boli care se manifestă la nivelul aparatului respirator, astfel că pot afecta căile respiratorii, țesutul plămânilor sau circulația sângelui. Fumatul, poluarea, infecțiile sau fondul genetic se află printre principalii factori de risc asociați acestor boli.

Simptomele acestor boli pot varia de la persoană la persoană și se pot modifica de-a lungul timpului. În cazul afecțiunilor cronice de exemplu, simptomele au de regulă o evoluție treptată și se înrăutățesc progresiv, în timp ce bolile acute sunt însoțite de simptome care pot fi de la ușoare până la severe.

Deși fiecare boală are niște caracteristici particulare, există totuși o serie de simptome comune, precum:

  • Tuse persistentă
  • Senzație de „lipsă de aer”, respirație dificilă (numită și dispnee)
  • Respirație „șuierătoare”
  • Tuse cu expectorații (mucus, spută, sânge)
  • Durere în piept
  • Transformarea nuanței pielii, care poate deveni albăstrui, din cauze lipsei de oxigen

Iată care sunt cele mai frecvente afecțiuni bronho-pulmonare, cauzele lor și simptomele specifice pe care, dacă le observați, trebuie să vă adresați medicului pneumolog.

Astmul este una dintre cele mai frecvente tipuri de boli bronho-pulmonare cronice, caracterizată prin inflamarea căilor aeriene și îngustarea lor, îngreunând respirația.

Simptome: respirație șuierătoare, imposibilitatea de a inspira suficient aer, tuse, senzație de strângere în piept

Factorii care duc în general la declanșarea astmului sunt alergenii, praful, poluarea, stresul sau exercițiile fizice. Cauzele exacte ale apariției astmului bronșic nu sunt cunoscute, însă se consideră că genetica joacă un rol important, de aceea riscul de declanșare a bolii crește dacă există cazuri de astm în familie. În același timp, alți factori de risc pot fi alergiile, supraponderea, fumatul, respectiv expunerea frecventă la poluanți.

De obicei, astmul apare în copilărie, însă se poate declanșa și mai târziu. Deși afecțiunea nu poate fi vindecată, medicamentele pot ajuta la controlul simptomelor, astfel încât majoritatea persoanelor care suferă de astm reușesc cu succes să țină sub control boala.

Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) este o afecțiune cronică, așa cum sugerează și numele, în care sunt afectate atât bronhiile (se îngustează și scade capacitatea de repirație), cât și plămânii (țesutul pulmonar se inflamează, iar alveolele – săculețele cu aer din plămâni – sunt distruse treptat).

Persoanele cu BPOC prezintă de regulă una sau ambele dintre următoarele afecțiuni:

  • Bronșită cronică: spre deosebire de bronșita acută, care apare în urma unei răceli sau sinuzite, bronșita cronică este mai gravă, deoarece nu dispare niciodată. Aceasta provoacă inflamarea tuburilor bronhice în plămâni, crescând producția de mucus.

Simptomele bronșitei cronice includ: tuse frecventă, tuse cu mucus, dificultăți în respirație, durere și presiune în piept;

  • Emfizem: această boală afectează alveolele din plămâni. Când sunt sănătoase, alveolele pulmonare sunt puternice și flexibile. Emfizemul le slăbește și le scade elasticitatea, provocând în cele din urmă rupturi ale țesutului.

Simptomele emfizemului includ: dificultăți în respirație, respirație șuierătoare, senzația de incapacitate de a inspira suficient aer;

BPOC este o boală incurabilă, progresivă, cel mai adesea cauzată de fumat, deși are și o componentă genetică puternică.

Alți factori de risc includ: expunerea la fumul de țigară (fumatul pasiv), poluare, expunerea profesională la praf, fum și vapori.

Sănătatea plămânilor este esențială pentru sănătatea întregului organism, iar multe dintre aceste boli cronice care afectează plămânii sunt asociate cu factori de risc care pot fi evitați. De aceea, pentru a reduce riscul unor astfel de boli și pentru a vă proteja sănătatea plămânilor, este recomandat să:

  • Nu fumați sau renunțați la fumat. Evitați fumatul pasiv.
  • Reducerea expunerii la poluanți în mediul înconjurător, la locul de muncă și în locuință;
  • Adoptați un stil de viață activ, cu mișcare regulată și o alimentație sănătoasă
  • Vă spălați pe mâini în mod regulat, evitați să vă atingeți fața și contactul cu persoanele bolnave
  • Faceți anual vaccinul antigripal, dacă vă aflați în grupele de risc
  • Efectuați periodic un control de rutină, iar dacă sunteți între persoanele expuse unui risc mai ridicat să verificați cu medicul de specialitate ce opțiuni de screening există

În cazul în care vă confruntați cu simptome precum cele descrise mai sus, este foarte important să vă adresați medicului. Diagnosticate din timp, în fazele incipiente, aceste afecțiuni pot fi controlate mult mai eficient, astfel încât impactul asupra calității vieții să fie cât mai redus.