Consumul de avocado – Beneficii
Ce efecte benefice are avocado?
Grăsimile mononesaturate împreună cu acidul oleic, fac din avocado un aliat al sistemului cardiovascular sănătos. Consumul de avocado scade colesterolul, reglează tensiunea arterială, reduce riscul de infarct și de accident vascular cerebral, fluidizează sângele și împiedică formarea cheagurilor de sânge.
Avocado are beneficii și pentru sistemul nervos, îmbunătățind atenția și memoria. Ne ajută să luptăm împotriva stresului, iar acidul folic pe care îl conține este esențial pentru dezvoltarea optimă a celulelor și a țesuturilor din creier.
Numărul mare de vitamine și minerale susține un sistem imunitar sănătos și puternic. În plus, avocado ajută la o recuperare mai rapidă în perioadele de convalescență și este recomandat și copiilor, fiind extrem de hrănitor și ușor de digerat. Poate fi inclus în alimentația bebelușilor sub formă de piure, după vârstă de 8 luni.
Avocado are și efecte antibacteriene, anticancerigene, contribuie la sănătatea oaselor, ochilor, dinților și pielii. Poate diminua simptomele neplăcute ale afecțiunilor digestive și reglează tranzitul intestinal.
Deși ai tot auzit cuvântul „grăsimi” în acest articol, trebuie să știi că avocado te ajută să slăbești. Fiind atât de consistent, te vei satură cu o cantitate mai mică de mâncare, însă suficient de nutritivă încât să nu ai ulterior probleme digestive sau carențe de vitamine și de minerale.
Pe lângă faptul că te ajută să fii mai slabă, avocado te scapă și de riduri. Vitamina E și alte substanțe din compoziția lui stimulează producția naturală de colagen și hidratează pielea în profunzime, cu uleiuri și grăsimi de calitate.
Conținut nutrițional
Avocado este o sursă excelență de grăsimi mononesaturate, sănătoase pentru sistemul cardiovascular. Probabil ai observat că în multe alte articole de până acum ți-am spus că organismul nostru are nevoie de toate tipurile de substanțe, inclusiv grăsimi. Important este că acestea să fie de calitate, cum sunt cele din avocado. Grăsimile mononesaturate, de pildă, combat rezistență la insulină și reglează nivelul de glucoză din sânge.
Pe lângă grăsimi mononesaturate, avocado conține și multe vitamine și minerale: vitaminele A, C, D, E, K, vitamina B6, vitamina B12, acid folic, potasiu, luteină și antioxidanți. Că să păstrezi cât mai multe dintre aceste substanțe, îți recomandăm să consumi avocado crud sau gătit foarte puțin, la aburi sau la cuptor.
Valori nutriționale pentru o jumătate de avocado (aproximativ 68 g):
Calorii: 113
Fibre dietetice: 4,6 g
Grăsimi: 10 g
Carbohidrați: 6 g
Zahăr: 0,2 g
Acid folic: 15% din doză zilnică recomandată (DZR)
Potasiu: 10% DZR
Vitamina K: 19% DZR
Vitamina B6: 9% DZR
Magneziu: 6% DZR