SEMNELE DESHIDRATĂRII

Deshidratarea reprezintă totalitatea tulburărilor în urma pierderii de apă din organism. Într-un climat temperat, ca al nostru, deficitul normal de lichid din organism, cauzat de transpiratie, respiratie si urina, este în medie de 1,5 pana la 2 litri pe zi. Ele sunt alăturate unei pierderi de substante dizolvate în lichidele corporale, în special pierderea de clorura de sodiu. Deshidratarea apare atunci cand aceste pierderi nu sunt compensate sau în cursul pierderilor hidrice exagerate, de origine cutanată, digestivă, renală sau respiratorie.

Deşi există „regula de aur” de a bea zilnic între 6 şi 8 pahare cu apă, mulţi dintre noi nu îndeplinim această cerintă. Iar din asta rezultă situaţii prin apariția simptomelor îngrijorătoare, dar care au la bază o cauză simplă: DESHIDRATAREA.

Atentie! Plăcerea de a bea apă rece în timpul verii poate duce în timp la scăderea acuității gustative si la dureri în timpul înghițirii. Acest fapt se întamplă din cauza stimulării excesive nervoase, spun medicii. Un lucru de adăugat ar fi si ca efectul temporar de răcorire nu durează mult deoarece organismul folosește resurse energetice pentru a încalzi apa în organism, iar din asta rezultă chiar opusul scopului (creșterea temperaturii corporale).

 

PRINCIPALELE SEMNE CARE AR TREBUI SA-ȚI ATRAGĂ  ATENȚIA

 Scăderea debitului urinar

O persoană fără alte probleme de sănătate si care se hidratează corect urinează în medie de 6-7 ori/24 h. În urma consumului redus de lichide, numărul acesta scade deoarece rinichii tind să își facă rezerve de apă în urma scăderii gradului de transpirație. Astfel, vei observa ca nevoia de a merge la toaletă scade si eliminările sunt în volum mic. Ceea ce duce la punctul următor.

Culoarea urinii este închisă

În urma hiperconcentrării urinii, aceasta își inchide culoarea. O urină hiperconcentrată conține mai multe toxine, reziduuri, eritrocite moarte, proteine, care trebuie excretate din corp. De aceea, urina are culoarea mult mai închisă decât în mod normal și un miros puternic.

Îsi face apariția constipația

În urma hidratării insuficiente, organismul tău va resorbi lichid cât curpinde din ţesuturi, inclusiv din colon, acest fapt ducând la constipaţie. Hidratarea este vitală pentru un tranzit intestinal normal, deoarece înmoaie materiile fecale şi îmbunătățește astfel procesul de defecaţie.

Pentru a evita constipaţia, consumă cât mai multă apă şi alimentează-te des cu alimente bogate în fibre, precum fructe şi legume proaspete.

Pielea devine un coșmar

Aplicarea cremelor hidratante si a uleiurilor nu oferă decât o îmbunătățire temporară a pielii, daca aceasta nu este hidratată din interior. Astfel prezența de iritare, sensibilitate si inflamare la nivelul pielii este consecința deshidratării. În cazuri grave, pielea se descuamează până la sângerare, în acest moment trebuie tras un semnal de alarmă si cerută parerea unui specialist.

Nevoia constantă de a mânca

La nivelul creierului există o dificultate în a separa nevoia de foame de cea de sete, acest lucru întâmplându-se la nivelul hipotalamusului. Astfel, de cele mai multe ori, noi alegem sa ne alimentăm, când tot ce trebuie sa facem e sa ne hidratăm. Aceasta practică, din păcate, poate duce la a acumularea kilogramelor în plus.

Cefaleea

Deshidratarea fortează organismului sa adune lichidele din toate țesuturile organismului, inclusiv din creier. Mecanismul este „afundarea” creierului și îndepărtarea lui de cutia craniană, prin urmare receptorii  durerii se activează și apar durerile de cap. Următorul mecanism este hipoperfuzia creirului cu inflamația acestuia care are acelasi rezultat (migrenele).

Fatigabilitatea

Aceasta apare tot din cauza hipoperfuziei creierului împreună cu obosirea inimii, care are nevoie și ea de oxigen si substanțe nutritive. Inclinația spre a bea cafea în vederea creșterii energiei este eronată, aceasta fiind alt factor al deshidratării.