8 sfaturi pentru a ameliora arsurile solare.

Expunerea la soare poate determina aparitia unor grade diferite de eritem actinic (roseata), edem si flictene (vezicule cu lichid) in functie de tipul de piele si intensitatea radiatiilor ultraviolete, care pot fi insotite se simptome specifice reprezentate de: cefalee, greata, stare de oboseala, durere la nivelul tegumentului edematiat, febra.

  1. Primul lucru, cel mai evident, evită soarele și răcorește-ți piele.

Fă un dus rece pentru a-ți scădea temperatura corporală. Asta reduce inflamația. Totuși, fă-l scurt, pentru a nu-ți usca pielea. Dacă zona care prezintă arsură este de dimensiuni mici, poți folosi compresele reci.

 

 

  1. Folosește o crema hidratantă!

În timp ce pielea încă îți este udă, folosește o cremă sau loțiune hidratantă. În special în primele zile după apariția arsurii, aplic-o frecvent pentru a limita apariția uscăciunii.

 

  1. Folosește un tratament pentru mâncărimi

Daca simti mâncărimi pe piele, aplică un strat subțire de crema cu hidrocorizon 1% în zona afectată de arsură.

 

  1. Ameliorează durerea

Gelul de aloe vera ajută extrem de mult pentru scăderea durerii si senzației de arsură. Folosirea compreselor reci este indicată în continuare. Dacă durerea nu se ameliorează, nu ezita sa folosești antiinflamatoare.

 

  1. Renunță tratamentele topice iritante

Încearcă să eviți tratamentele topice ale căror nume se termine in “-caina“, ca de exemplu, benzocaină și lidocaină., care pot duce la reacții alergice, care agravează inflamația.

Renunță la cremele care conțin alcool, acestea usucă si deshidratează pielea, îngreunând vindecare!

 

  1. Hidratează-te!

Arsurile solare“ fură“ din rezervele de apă a organismului pentru a le redirecționa către piele, astfel te poate conduce rapid spre deshidratare. Hidratarea corectă chiar poate face diferența în  timpul de vindecare al arsurilor. De asemenea, băuturile sportive cu electroliți pot ajuta la echilibrarea hidro-electrolitică.

 

  1. Nu te atinge de blistere!

Chiar dacă poate fi tentant, nu te atinge de blisterele rezultate de arsurile solare! Îți vei îngreuna vindecarea prin apariția infecției și în cel mai posibil caz, vei rămâne cu cicatrice.

 

 

  1. Nu ezita sa discuți cu doctorul tau!

Uneori, remediile “de casă“ nu provoacă efectul dorit. Ia legătura cu doctorul tău daca: prezinți blistere pe o suprafată mare din corp, ai dureri puternice, febră, frison, amețeli și confuzie.

 

Aplicarea SPF-ului

Fii sigur că aplici o cantitate destulă, aproximativ 30 ml pentru întregul corp. Calitatea SPF-ului este foarte importantă, conținutul de dioxid de titaniu sau oxid de zinc indică o calitate ridicată( SPF-ul mineral).

 

SPF-ul chimie este o altă variantă, are la bază reacția chimică ce are loc în piele, SPF-ul se comportă ca un burete care absoarbe razele UV, pentru a nu produce daune pielii, explica experții. Acest tip de SPF are si un dezavantaj, poate avea efect ușor iritant. Daca ai o piele cu sensibilitate ridicată, optează pentru SPF-ul mineral.

 

Cel mai important!

Nu uita să reaplici SPF-ul de-a lungul zilei, aceasta reprezintă o greșeală pe care mulți dintre noi o practicăm, din pacate. Reaplicarea trebuie facută la fiecare 90 de minute. În cazul în care intri în apă, deși SPF-ul poate fi water-resistent, este indicată o altă reaplicare.