Beneficii ale colagenului susținute de cercetări.

Colagenul este cel mai abundentă proteină din corp. Este componenta-cheie a țesutului-conexiune care formează organismul (tendoane, ligamente, piele si mușchi).

 

Beneficii

Poate ameliora durerile articulare

Colagenul este principala componentă a țesutului cartilaginos, țesut care protejează articulațiile. Cu vârsta, cantitatea acestui țesut scade, iar riscul pentru afecțiuni degenerative articulare( osteoporoza), crește. Cinci studii efectuate au arătat că 10 g de colagen, administrat zilnic timp de aproximativ 24 de săptămâni au îmbunătățit considerabil simptomele osteoporotice. Baza o constituie depozitarea de colagen în cartilagiu si stimularea țesutului, astfel, inflamația și durerea scade.

 

Previne pierderea de țesut osos

Cantitatea de colagen este ridicată și in oase. Așa cum nivelul de colagen scade odată cu vârsta, si masa osoasă scade, ajungându-se la osteoporoză. Osteoporoza este afecțiunea care are ca substrat scăderea densității osoase și riscul ridicat de fracturi. Studiile ar arătat ca suplimentele cu colagen pot inhiba distrugerea osoară, care conduce spre osteoporoză.

Într-un studiu efectuat timp de 12 luni, un număr de femei au luat fie un supliment de calciu impreună cu colagen, fie suplimentul de calciu exclusiv. La finalul studiului, cele care au luat calciu împreuna cu colagen au afișat în analize un număr mai scăzut de proteine care promovează distrugerea osoasă.

 

Poate crește masa musculară

Fiind cea mai abundentă proteină din corp, colagenul este o importantă componentă a țesutului muscular. Studiile au arătat că  suplementele pe bază de colagen ajută la inhibarea pierderii țesutului muscular la persoanele afectate de sarcopenie (pierderea masei musculare care se întâmplă odată cu vârsta). Un studiu de 12 săptămâni efectuat pe 27 de bărbați, care au luat 15 g de colagen, zilnic, și care au efectuat un program de exerciții fizice a arătat că, in comparație cu indivizii care nu au luat colagen, cei care au luat si-au mărit semnificativ masa musculară si anduranța. Cercetătorii au arătat ca suplimentele de colagen cresc sintetizarea de creatină, care stimulează creșterea musculaturii după antrenamente.

 

Poate îmbunătăți sănătatea inimii

Cercetătorii susțin teoria cum că suplimentele de colagen pot reduce riscul de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare.

Colagenul dă structură arterelor tale(vasele de sânge care transportă sângele de la inimă la restul organismului). Fără destul colagen, arterele devin mai puțin flexibile si își pierd din elasticitate. Mai departe, acest proces poate duce la ateroscleroză, afecțiune care îngustează arterele. În timp, prognosticul nu este pre fericit, bolnavii afectați suferă infarcte miocardice si accidente vasculare cerebrale.

Un studiu de 6 luni efectuat pe 31 de adulți sănătoși care și-au administrat 16 g de colagen zilnic a arătat o scădere semnificativă a rigidității arteriale. De asemenea, nivelurile de HDL (colesterolul bun) au crescut cu în medie 6%. HDL este un factor important în bolile cardiovasculare (ex. ateroscleroza).