Top 4 Mituri legate de calorii.

Teoria slabirii, care se bazeaza pe o abordare hipocalorica a problemei, va ramane, cu siguranta, cea mai mare “gafa stiintifica” a secolului XX.

Aceasta este o cursa, o pacaleala, o “ipoteza” simplista si periculoasa, fara fundament stiintific real. Si, totusi, ea ne dirijeaza comportamentul alimentar de peste o jumatate de secol.

Mitul 1:  Orice calorie este la fel.

 

In ultimii ani au ieșit la iveală mai multe detalii despre cum organismul nostru reacționează la nivelurile identice de calorii din diverse alimente. Un nou studiu de la Harvard este dovada.

Studiul a evidențiat că grăsimile saturate, ca cele găsite în unt, laptele integral, cărnurile grase, pot să obosească mecanismul natural de producere a sațietate, în timp ce grăsimile nesaturate din alimente pe bază de plante ca, uleiul de măsline, fructul avocado, nucile, cresc sațietatea. Aceste doua mecanisme apar indiferent de numărul de calorii conținute.

 

Un studiu efectuat pe maimuțe la Universitatea Forest Wake din SUA  a arătat că, maimutele care au fost hrănite cu grasimi trans au depus mai multă greutate cu până la de 4x si 30% mai multă grăsime abdominală  față de maimuțele hranite cu alimentație pe bază de plante, dar cu acelasi număr de calorii.

Un alt studiu de la Universitatea Statului Pennsylvania a evidențiat pe un grup de persoane care au consumat în loc de carbohidrați rafinați, cereale integrale, timp de 12 săptămâni, au pierdut mai mult depozit adipos abdominal, fără alte schimbări în dietă.

Concluzia care poate fi trasă este următoarea: calitatea poate fi mult mai importantă decât cantitatea când vine vorba despre caloriile consumate.

 

Mitul 2: Calculul caloriilor este întotdeauna precis.

 

Legea acceptă ca produsul să aiba o marjă de eroare când vine vorba de numărul de calorii, de 20%. Sub alte cuvinte spus, o eroare de 20% este acceptabilă. Așadar, să dăm un exemplu, un baton care conține 250 de calorii, defapt poate avea 300. Acesta este un alt motiv pentru care să nu pui mare preț pe numere.

 

Mitul 3: Număratul caloriilor este cheia pentru a controlul greutății.

 

Un studiu recent din San Francisco, California a evidențiat ca defapt efectul este yo-yo.

Studiul s-a efectuat în modul următor:

Din 121 de femei, s-au împărtit in 4 grupe: grupul 1 și-a menținut numărul de calorii la 1200, grupul 2 nu și-au modificat alimentația, dar au ținut contabilitatea caloriilor consumate, grupul 3 a consumat 1200 de calorii dar fără sa țină calculele iar grupul 4 a avut o alimentatie normală și fara a-și număra caloriile.

 

Cercetătorii, la începutul și sfârsitul studiului, le-au măsurat nivelurile de cortisol (hormonul stresului). La grupurile la care s-a aplicat restricția calorică, nivelurile de cortisol au crescut, număratul caloriilor chiar și fără a le restricționa, a creat stres organismului.

 

Corisolul este unul din hormonii care cresc apetitul pentru alimentele grase si pline de zahăr, iar acest fapt produce depunerea kg, în particular în zona abdominală, si cred că toti de-a lungul vieții am fost într-un asemenea punct (mâncatul pe fond nervos).

 

Acest studiu evidențiază teoria ca există atțt efecte secundare fiziologice cât si psihologice, când este vorba despre restricția și ”contabilitatea” calorică.

 

Mitul  4: A tăia 3,500 de calorii rezultă în scăderea unei jumătăți de kg.

 

Această formulă de a tăia 500 calorii pe zi pentru a scădea numarul de pe cântar cu 0,5 kg pe săptămână a fost răspândită de foarte mult timp, dar lucrurile nu stau asa simplu.

 

Pe lângă subiectele dezbătute la mitul numărul 3, prin substragerea a 500 calorii din alimentație, foarte probabil ajungi să consumi mai putin decât ai nevoie pentru a-i furniza corpului tău cât are nevoie pentru a funcționa corespunzător, așdar, ajungi să pierzi din masa musculară prin acest lucru, încetinindu-ți metabolismul. Acest mecanism îți poate îngreuna parcursul, iar pe viitor te poti lovi de efectul yo-yo (depunerea kg pierdute înapoi, uneori chiar și acumularea lor în plus).