Celulele stem din sângele ombilical, o nouă speranţă pentru copiii prematuri

O parte din nașteri se pot prezenta cu complicații ca: prematuritatea, asfixia la nastere, restrictia creșterii fetale, malformatii congenitale. Chiar dacă în ultimii 50 de ani s-au descoperit multe intervenții pentru creșterea ratei de supraviețuire, tot există un mare grad de morbiditate prin afectări pulmonare, cardiovasculare si cerebrale.

 

Beneficiile sângelui din cordonul ombilical

 

Prima dată sângele din cordonul ombilical a fost folosit pentru celulele sale stem în anul 1988 pentru un transplat hemopoetic la un copil cu anemie Fanconi. De atunci, a fost folosită această metodă de tratament in scară largă pentru malignități hematologice si alte afecțiuni care cer acest gen de transplant.

 

Sângele din cordonul ombilical conține populații celulare variate ca: celulele stem hematopoetice, celulele stromale mezenchimale, celulele endoteliale progenitoare, celulele T/ celulele ucigase.

 

Terapia cu țesut derivat din cordonul ombilical si sângele din acelasi loc sunt văzute ca terapii foarte atractive pentru prevenția morbidității neonatale sau ca terapii regenerative. Acest fapt apare deoarece accesul este foarte facil, imunogenitatea este scăzută, si totodata, atât opii veniți prin  nastere vaginală cât si cei prin cezariană pot beneficia.

 

Studii clinice

Un studiu efectuat de Dr. Lindsay Zhou a indicat evidențe preclinice care tin baza efectelor regenerative si antiinflamatoare ale acestor terapii la nivelul plămânilor, inimii, creierului nou-nascuților. Acest studiu a avut la bază alte 12, din care 60% au fost nou-născuți la termen si 40% au fost prematuri.

Rezultate

Siguranța si eficacitatea terapiei intravenoase cu sânge din cordonul ombilical si teșut, la copii născuți la termen cu encefalopatie hipoxic-ischemică si prematurii cu displazie bronhopulmonară a fost stabilită.

De asemenea, primele semne de eficacitate a celulelor mezenchimale din sângele cordonului ombilical au fost detectate la nou-născuții prematuri diagnosticați cu displazie bronhopulmonară, cât și la cei cu encefalopatie hipoxic-ischemică.

 

Concluzii

Chiar dacă transplantul cu celule stem mezenchimale poate fi sigur si eficient, gradul de îmbunătățire nu a fost atât de ridicat la nou-născuții cu displazie bronhopulmonară cu vârsta gestaționala de 23-28 săptamâni (prematuritate medie-severă). Totuși, într-un alt subgrup, rezultatele au fost mai ameliorate la nou-născuții cu displazie bronhopulmonară, vârsta fiind în acest subgrup între 23-24 săptămâni gestationale.

Mai multe studii trebuie efectuate pentru a evidenția beneficiile acestei tehnici. Prognosticul ține în egală măsura de severitatea afecțiunii și de vârsta nou-născutului.