Tulburarea bipolară.

Tulburarea bipolară este o afecțiune din categoria tulburărilor de dispoziție și este descrisă  de alternanța între episoadele de manie sau hipomanie și episoadele de depresie, fiecare dintre ele au o durată variabilă, de la câteva zile, până la câteva luni. „Bipolaritatea” este ilustrată întocmai de cele două capete extreme ale dispoziției: depresia și mania.

 

Aceste schimbări bruște ale dispoziției afectează în mod semnificativ echilibrul emoțional, atât a persoanei care suferă de tulburare, cât și a celor din jur.

 

Episodul depresiv poate fi descris prin:

sentimente de tristețe extremă;

pierderea interesului față de activitățile obișnuite;

lipsa energiei;

insomnie sau hipersomnie;

schimbări ale apetitului (scădere sau creștere);

anxietate;

scăderea încrederii în;

iritabilitate;

gânduri suicidare.

 

Episodul maniacal sau hipomaniacal (mai puțin extrem decât primul) poate fi caracterizat prin:

un exces de energie;

euforie intensă;

comportament riscant și impulsiv;

nervozitate extremă;

lipsa somnului;

lipsa apetitului.

 

Toate aceste schimbări de dispoziție pot avea repercursiuni negative asupra activitații, judecații, comportamentului și capacitații persoanei respective de a gândi clar.

 

În timp ce majoritatea oamenilor vor resimți anumite simptome emoționale între episoade, unele persoane nu vor exprima niciun simptom.

 

Deși tulburarea bipolară nu se vindecă, prin intermediul unui plan de tratament corespuncător, schimbările de dispoziție și alte simptome pot fi gestionate, astfel încât efectele asupra calității vieții unei persoane să fie cât mai mici.

 

Faza mixtă

În unele cazuri, persoana care suferă de tulburare bipolară poate experimenta un episod de schimbare a dispoziției care conține atât simptome maniacale, cât și simptome depresive. Acesta este numit episod cu caracteristici mixte. Cei care se confruntă cu un astfel de episod, având caracteristici mixte se pot simți foarte triști, goi pe interior și fără speranță, dar, în același timp, plini de energie.

 

De asemenea, tulburarea bipolară poate fi prezentă chiar și atunci când schimbările emotionale nu sunt chiar atât de extreme. Spre exemplu, unele persoane cu tulburare bipolară prezintă hipomanie, o exprimare mai ușoară a maniei. În timpul unui episod hipomaniacal, persoana se poate simți foarte bine, poate fi productivă și se comportă normal.

 

Cine poate dezvolta tulburarea bipolară?

Tulburarea bipolară este comună – unul din 100 de adulți va fi diagnosticat cu această afecțiune la un moment dat în viață. Aceasta nu are o vârstă fixă de debut, deși apare adesea între vârstele de 15 și 19 ani și în cazuri mult mai rare după 40 de ani.

 

Bărbații și femeile din toate mediile de viață sunt la fel de predispuși la a dezvolta o tulburare bipolară.