Top 5 beneficii aduse de quinoa.

Quinoa este o alternativă fara gluten pentru cerealele. Desi, are un rol similar in bucătărie ca cerealele, de fapt ea face parte din aceeasi familie cu sfecla rosie si spanacul. Este bogată în proteină si reprezintă o sursă importantă de toti cei 9 aminoacizi esentiali. Este crescută în America de Sud (Peru, Chile si Bolivia) de sute de ani. Aceasta a reprezentat componenta fundamentală a mâncărurilor din acea zona. Recent, restul lumii a descoperit-o ca pe o alternativă la bulgur, grâu, couscous si orez.

 

Valori nutriționale

Per 100  grame, quinoa conține:

120 calorii

4,4 g proteine

1,9 g grăsimi

19,4 carbohidrați

2,8 g fibră

17 mg Calciu

64 mg Magneziu

 

Pentru persoanele care urmează o dietă vegană sau bazată pe plante, quinoa este o componentă de valoare. Ca și hrișca, quinoa are un profil de aminoacizi superior.

 

TOP 5 BENEFICII ADUSE DE QUINOA

Scade riscul afecțiunilor cronice.

Quinoa are un nivel ridicat de fitonutrienți, care au beneficii asupra sănătății prin prevenție, în principal. Aceasta conține cantități suficiente de acizi grasi omega-3, în comparație cu alte cereale, și de asemenea alt atuu este continutul crescut de grasimi monosaturate.

 

Ajută în lupta cu kilogramele in plus.

Prin continutul crescut în fibre si proteine, fată de orez de exemplu, quinoa este mult mai benefică pentru cei care doresc sa-si controleze greutatea. Explicația stiintifică este următoare: proteinele si fibrele din componenta ei dau o senzație marita de satietate, astfel apetitul nostru este mai echilibrat. De asemenea, quinoa are un indice glicemic scăzut, astfel nivelul nostru de glicemie rămâne la un nivel constant, deci nu vom mai simti nevoie de a mânca des intre mese.

 

Normalizează glicemia.

Studiile au arătat ca este de mare ajutor pentru persoanele care prezină un nivel crescut al trigliceridelor si niveluri ale glicemiei alternante (uneori prea ridicate, alteori prea scăzute).

 

Este potrivită pentru persoanele cu afecțiune celiacă si intolerantă la gluten.

Fiind lipsită de gluten si densă din punct de vedere nutritional, este o optiune ideală pentru persoanele cu afecțiuni celiace, carora nu le este recomandat consumul de gluten. Componenta ridicată de fibre ajută la sănătatea digestivă si intestinală.

 

Sănătatea intestinului.

Cercetările au arătat că ajută la mentinerea sănătății intestinale prin creșterea diversității componentei bacteriene si reducerea nivelului de inflamație din acea zonă. Această inflamație este caracteristică colitei ulcerative.

Quinoa se comportă ca un probiotic, mărind ʺcombustibilulʺ bacteriilor intestinale pentru a de dezvolta în continuare.