Terapia prin muzică. Află cum te poate ajuta.

“Muzica este o lege morala. Ea da suflet universului, aripi gandirii, avant inchipuirii, farmec tineretii, viata si veselie tuturor lucrurilor. Ea este esenta ordinii, inaltand sufletul catre tot ce este bun, drept si frumos .” – Platon

 

Este bine recunoscută puterea vindecatoare a sunetelor inca de pe timpul lui Pitagora. Se stia mai bine ca in zilele noastre ca orice boala este generată de modul de a gandi si a percepe natura si locul omului in armonia naturii. Pitagora numea vindecarea cu ajutorul sunetelor – purificare. El a conceput remedii atat pentru suflet cat si pentru trup. Cu ajutorul unor instrumente modificate de el, compunea o muzica speciala care diminua vibrațiile interioare negative.

Sunetele calde si armonioase ne pot induce stari benefice concepute sa amelioreze starea de sanatate si calm si chiar ne pot face mai puternici impotriv stresului zilnic. In scolile din Grecia Antica si Egipt se credea ca stiinta sunetelor si cea a vindecarii erau sacre iar cunoasterea lor era rezervata numai initiatilor.

Îmbunătățorea stării emoționale.

Muzica poate contribui direct asupra starii generale psihice si mentale, deci – implicit – asupra sistemului imunitar . Muzica este o modalitate de a intra in nucleul fiecarei celule, de a o face sa vibreze la unison cu armonia intregului corp. Orice sunet care exista in jurul nostru ne afecteaza mintea si trupul pe multiple niveluri.

Sunetul are o importanta mai mica sau mai mare in viata de zi cu zi, incepand de la sunetul care ne trezeste dimineata, la muzica ascultata in mijloacele de transport, la muzica din magazine, sunetul telefonului si multe altele, ne influenteaza stare de spirit, viata si sanatatea.

Autovindecare.

Corpul nostru poate fi văzut ca un instrument de autovindecare, caci in mod fundamentul el tinde catre starea lui echilibrată. Fiecare celula din corpul nostru este un rezonator de sunete si are un ritm specific propriu. Fiecare organ are ciclurile sale de viata, pulsul propriu, nota lui muzicala.

De aceea, pentru a putea folosi cu adevarat puterea vindecatoare a sunetelor, este necesar sa devenim mult mai conectați cu nevoile adânci ale sufletului si corpului nostru, de felul in care suntem atinși de lucrurile din afara noastra. Celulele sanatoase devin mai vibrante si mai radiante atunci cand sunt expuse sunetelor muzicii.

Sunetele ne pot “ transporta” din starea beta a creierului (specifica starii de veghe), in starea alfa (specifica starii de meditatie si relaxarii), fara sa adormim. La nivel fizic sunetele afecteaza presiunea sanguina, pulsul, circulatia, functionarea creierului si metabolismul.

 

Scopul terapiei prin muzica este acela de a reduce stresul psiho-fiziologic, durerea, starile psihice negative. Este desigur foarte simplu pentru fiecare din noi sa practicam o asemenea terapie. Putem sa renuntam de exemplu intr-o anumita situatie la a lua un analgezic in favoarea ascultarii muzicii care ne place. Totusi, trebuie sa avem in vedere ca preferintele noastre sa fie in acord cu energia reala pe care sunetele respective o poarta in mod obiectiv. Sunetele pe care terapeutii acestui domeniu le folosesc sunt in general sunete pure ale caror efecte au fost studiate experimental.

 

Sedinta de muzicoterapie se compune din audierea unei sau mai multor melodii, fraze muzicale sau anumitor sunete care se repeta in asa fel incat vibratiile lor sa fie mai tot timpul constante.

Muzicoterapia are mai multe subcategorii :

meloterapia – terapia care are la baza o melodie,

sonoterapia – foloseste sunete speciale,

vocaloterapia – foloseste sunetele emise vocal.

 

In functie de personalitatea, de afectiunile, si de obiectivele pacientilor, terapeutul poate alege una din cele doua forme ale terapiei:

-activa- care consta in practicarea unui instrument, compunerea de melodii, executarea de miscari ritmice pe sunetele muzicii si favorizeaza in special exprimarea sinelui;

-pasiva- ascultarea muzicii poate stimula energia creativa si contribuie la cresterea capacitatii de concentrare si a memoriei. Muzica scoate la iveala emotii, uneori uitate sau ascunse cu mult timp in urma.