Sfaturi pentru îmbunătățirea memoriei.

Jocuri pentru memorie (brain games).

Ajungem într-un punct în viaţă când ne organizăm deja o rutină: ne trezim, mergem la şcoală/facultate/muncă, venim acasă, ne relaxăm. Un astfel de obicei format este foarte greu de rupt, deoarece creierul nostru ştie că aceasta este calea cea mai uşoară de a-şi petrece ziua.

 

Schimbarea rutinei generează creșterea activitătii creierul spre a se dezvolta în continuare. Pe piaţă există foarte multe site-uri care promovează jocuri pentru minte (căutarea simplă pe un motor de căutare  „brain games” ne vegenează multiple site-uri), dar şi metoda clasică de jocuri pe care le găsim prin ziare sunt de aceeasi eficiență, acestea ar fi rebus sau sudoku.

 

De asemenea, un alt drum de la muncă către casă, sau citirea unei cărţi pe drum spre casă poate activa zone utilizate mai rar de către creier. Tot ce este nou, amuzant sau reprezintă o provocare îţi poate stimula creierul şi îmbunătăţi memoria.

 

Alimentația prietenoasă creierului.

Mâncarea este combustibilul organismului, și astfel, și al creierului. Consumând o dietă bine echilibrată, nu doar că îţi va îmbunătăţi memoria, dar va reduce şi riscul de boli mintale mai târziu în viață.

 

Mănâncă o cantitate ridicată de omega 3, care se poate găsi în cea mai mare parte a peştilor şi fructelor de mare. Însă în cazul în care nu esti fan fructe de mare, consumă mai multe nuci, spanac, broccoli şi fasole.

 

Totodată, mănâncă multe fructe şi legume, pentru că acestea conţin antioxidanţi care luptă pentru sănătatea celulelor creierului.

 

Acordă timp si interes  fitness-ului.

Dacă practici exercitiu fizic în fiecare zi îţi păstrezi corpul sănătos, dar şi creierul. Dacă pierzi în greutate nu doar că îţi restaurează forma fizică normală, dar şi îmbunătăţeste funcţiile cognitive.

 

Mergând pe jos de la șase până la nouă kilometri pe săptămână, mai ales pe masură ce îmbătrânim, îmbunătățește funcţionarea corectă a memoriei. S-a demonstrat că, după nouă ani de acest tip de program, veţi avea un creier mai voluminos față de o persoană care a dus un stil de viata mai sedentar.

 

Igiena corectă a somnului.

Este deja lege că somnul are un rol important în starea noastră de zi cu zi, dar acesta este un factor fudamental şi când vine vorba de memorie. Probabil ştiţi deja că a învăţa pentru un examen în seara de dinaintea sa nu ajută deloc la o memorie competentă. Mai mult, persoanele care fac acest lucru nu dau randament la potenţialul lor maxim şi se lovesc cel mai frecvent de binecunoscutul blocaj de memorie.

Ştiai că memoria noastră se îmbunătăţeste foarte mult în timpul somnului? Ei, bine, creierul nostru este foarte ocupat chiar şi în timpul somnului. Creierul funcţionează pe memorie, chiar şi pe reorganizarea lor.

 

Acordă atenție stresului.

Stresul te face agitat şi poate genera stări negative, având un efect negativ asupra creierului. Mai mult, peste timp, stresul cronic ucide celulele creierului şi dăunează hippocampusului, secţiunea creierul care stochează memoriile şi care formează memoriile noi.

 

Atenție sporită nivelului de fier.

Deficienţa de fier din organism poate determina efecte adverse asupra creierului, provocând dificultăți de atenţie şi memorie. Studiile ilustrează că persoanele care au un nivel scăzut de fier în organism şi care și-au testat memoria, au finalizat testul mai greu, dar au avut şi rezultate mai scăzute decât cele cu un nivel bun de fier. Din fericire, există pe piaţă numeroase suplimente alimentare cu fier, iar persoanele care au luat, au reuşit să revina la rezultate normale.