Cum să-ți transformi dormitorul pentru un somn mai liniștit.

Primul pas pentru a face din dormitor un loc optim pentru odihnă este eliminarea oricărul lucru de care nu avem nevoie. Acumularea prea multor lucruri în dormitor poate provoca stres si anxietate, fără să iti dai seama. Asta include si lucrurile depozitate sub pat. Chiar dacă nu sunt la vedere, in mod inconsțient ne pot afecta.

 

Renuntă la nenumăratele cărti, electronice, echipamente de sport, teancuri de documente.

Noptiera cel mai adesea devine si ea spatiu de depozitare. Este indicat ca noptiera să aibă sertare pentru depozitare, în vederea scăderii dezordinii în campul vizual. Ce ar trebui să rămână pe noptiera ta sunt următoarele: o lampa, o poză, o carte/un jurnal si un pahar cu apă.

 

Un alt sfat de urmat este să limitezi electronicele din dormitorul tău. Nu numai pentru că te pot distrage dela a te odihni corespunzător, dar si pentru că lumina lor iti afectează somnul.Acest lucru nu este chiar atât de realist. Poti opta pentru acoperirea lor în timpul noptii, pentru a te bucura de beneficiile unui somn odihnitor.

 

Alege culorile cu cap.

Studiile au arătat ca pereții in culori ca albastrul deschis, verde, lila sau in nuante pale, sunt benefice pentru odihnă.  Verdele in special poate să scadă nivelurile de stres. Sunt indicate nuantele pastelate de verde, acestea dau un efect mult mai calmant fată de acel verde vibrant.

Nuantele de rosu ar trebui să fie neaparat evitate. Un studiu a arătat că nuantele de rosu crește nivelurile de stres, tensiunea arterială si pulsul.

 

Achiziționează o saltea de calitate.

O saltea de calitate poate schimba totul. Cel mai important lucru când vine vorba de saltea este comfortul, prin abilitatea saltelei de a evita formarea punctelor de presiune. Al doilea lucru este suportul, prin abilitatea saltelei de a mentine coloana vertebrală aliniată in timpul somnului

 

Cumpărarea unor perdele care blochează lumina.

Lumina este dusmanul somnului. Dormitoarele ar trbeui să fie cât se poate de intunecate. Perdelele care blochează lumina pot fi de mare ajutor în acest caz. Alt lucru care te-ar putea ajuta ar fi o mască de somn.

 

Asigură liniștea.

Covoarele în dormitor pot să ajute la mentinerea linistii, daca unul din parteneri inca doarme, in timp ce celalalt este nevoie să se trezească si sa meargă pe parchetul care foarte adesea poate provoca zgomot. Un alt sfat este de a avea un ventilator in camera, in sezonul cald. Miscarile aerului care au loc in camera si zgomotele albe pe care le produce, s-au dovedit ca promovează relaxarea si un somn mai odihnitor.

 

Alegerea unei lenjerii de pat.

Lenjeria de pat de culoare albă este asociată subconstient cu luxul si curătenia, spun unii cercetători. Acest lucru totusi diferă de la o persoană la alta. Alte studii arată că această culoare reflectă lumina si determina oprirea producerii de melatonina, hormonul responsabil de somn.

 

Persoanele care se cunosc cu sensibilitate la caldură in timpul noptii, sunt indicate să opteze pentru o lenjerie facută din bamboo. Astfel de lenjerii sunt cu 50% mai putin predispuse la uminidate si de 3-4x mai răcoroase decât cele din bumbac.

Un sfat de la specialisti este de a ne face patul in fiecare dimineata. Acest lucru ne ajută să dormim mai bine noaptea. Psihologia din spatele acestui lucru este pur si simplu sentimentul mult mai plăcut de a ne băga seara intr-un pat aranjat. Acest sentiment provoacă comfort si relaxare, care ajută la un somn odihnitor.