Fructele cu indicele glicemic mic. Cheia diabeticilor.

Deseori ne lovim de pofta de dulce, acest lucru este cât se poate de natural. Corpul nostru are mare nevoie de carbohidrați, deoarece aceștia procură energie organismului nostru. Pentru ca acesta să transforme carbohidrații în energie, este nevoie de insulină.

În scenariul în care corpul nostru nu produce deloc insulină sau este incapabil să o folosească, ne lovim de diabet zaharat de tip 1. Al doilea scenariu este cantitatea insuficientă de insulină (diabetul zaharat de tip 2). în ambele cazuri suntem la risc de creștere peste limite a glicemiei. Nivelurile mult prea ridicate produc complicații cronice la nivelul sistemului nervos, ocular si renal.

 

Ce este indicele glicemic (IG)?

IG exprimă viteza cu care alimentele care conțin carbohidrați afectează nivelul glicemic al organismului. Scorurile indicelui glicemic sunt următoarele:

Indice glicemic mic= ≤ 55

Indicele glicemic mediu = 56-69

Indicele glicemic ridicat = ≥ 70

Cu cât indicele glicemic este mai mic, cu atât viteza de creștere a nivelului glicemiei este mai lentă. Lucru care ajută corpul să gestioneze cât mai eficient schimbările de după masă.

 

Majoritatea fructelor au un IG mic spre moderat, de asemenea sunt bogate în vitamina A, C si fibre.

Most whole fruits have a low to moderate GI. Many fruits are also packed with vitamins A and C, as well as fiber.

 

Lista de fructe indicate diabeticilor:

Ciresele

Ciresele sunt bogate în potasiu si antioxidanți, ce promovează activitatea eficientă a sistemului imunitar. Sezonul cireselor este scurt, așa că trebuie profitat cât se poate de mult de el. Indicele glicemic al cireselor este 41.

Grepfrut-ul

Binecunoscutul grepfrut înmagazinează doza recomandată de vitamina C într-un singur fruct. Ce trebuie avut în vedere este faptul că acest fruct are interacțiune cu unele medicamente. Consultă-te cu doctorul tău inainte să il introduci în alimentația. Acesta are indicele glicemic de 25.

Caisele uscate

Caisele proaspete au tendința de a se strica repede. Cele urscate sunt o alternativă bună atunci când sunt consumate în cantități mici. Din cauza procesului de uscare, au un număr usor mai ridicat de carbohidrați fată de cele proaspete. Conțin o cantitate ridicată de vitamina A si E. Încearcă-le cu preparate din porc, salate si cereale (couscous).

Perele

Fie că alegi să le consumi proaspete sau usor coapte, perele sunt o sursă bogată de fibre, in special dacă alegi să le consumi cu tot cu coajă. Acestea au indicele glicemic de 38.

Portocalele

Portocalele iti conferă o creștere a nivelului de vitamina C si un continut ridicat de fibre. Acestea au un indice glicemic de 40.

Prunele

La fel ca si caisele, prunele au tendita de a se strica rapid. Te poti bucura de beneficiile nutritionale ale prunelor în forma lor uscată. Fii atentă însă la portii. Prunele au un indice glicemic de 40.