Ceaiul Kombucha. O băutură sănătoasă dar nu pentru toata lumea.

Sursă de probiotice.

Se crede că kombucha provine din China sau Japonia.

Se face prin adăugarea unor tulpini specifice de bacterii, drojdie și zahăr la ceaiul negru sau verde, apoi lăsându-l să fermenteze timp de o săptămână sau mai mult.

În timpul acestui proces, bacteriile și drojdia formează o peliculă asemănătoare unei ciuperci pe suprafața lichidului. Acesta este motivul pentru care kombucha este cunoscut și sub numele de „ceai de ciuperci”.

Acest blob este o colonie simbiotică vie de bacterii și drojdie, sau un SCOBY, și poate fi folosit pentru a fermenta noul kombucha.

Procesul de fermentație produce acid acetic (se găsește și în oțet) și câțiva alți compuși acizi, urme de alcool și gaze care îl carbonatează .

În amestec crește și o cantitate mare de bacterii. Deși încă nu există dovezi pentru beneficiile probiotice ale kombucha, acesta conține mai multe specii de bacterii de acid lactic care pot avea funcție probiotică.

Probioticele oferă intestinului bacterii sănătoase. Aceste bacterii pot îmbunătăți multe aspecte ale sănătății, inclusiv digestia, inflamația și chiar pierderea în greutate .

Din acest motiv, adăugarea de băuturi precum kombucha în dieta dumneavoastră vă poate îmbunătăți sănătatea în multe feluri.

Beneficii asemănătoare ceaiului verde.

Ceaiul verde este una dintre cele mai sănătoase băuturi de pe planetă.

Acest lucru se datorează faptului că ceaiul verde conține mulți compuși bioactivi, cum ar fi polifenolii, care funcționează ca antioxidanți puternici în organism .

Kombucha făcut din ceai verde conține mulți dintre aceiași compuși ai plantelor și probabil se laudă cu unele dintre aceleași beneficii .

Studiile arată că consumul regulat de ceai verde poate crește numărul de calorii pe care le arzi, poate reduce grăsimea din burtă , poate îmbunătăți nivelul de colesterol, poate ajuta la controlul zahărului din sânge și multe altele .

Studiile arată, de asemenea, că băutorii de ceai verde au un risc redus de cancer de prostată, de sân și de colon .

Actiune antioxidantă.

Antioxidanții sunt substanțe care luptă împotriva radicalilor liberi, molecule reactive care vă pot deteriora celulele .

Mulți oameni de știință cred că antioxidanții din alimente și băuturi sunt mai buni pentru sănătatea ta decât suplimentele antioxidante.

Kombucha, mai ales atunci când este făcut cu ceai verde, pare să aibă efecte antioxidante în ficat.

Deși nu există studii pe oameni pe acest subiect, pare a fi un domeniu promițător de cercetare pentru persoanele cu boli hepatice.

Acțiune bactericidă.

Una dintre principalele substanțe produse în timpul fermentației kombucha este acidul acetic, care este, de asemenea, din abundență în oțet .

La fel ca polifenolii din ceai, acidul acetic este capabil să omoare multe microorganisme potențial dăunătoare. Kombucha făcut din ceai negru sau verde pare să aibă proprietăți antibacteriene puternice, în special împotriva bacteriilor care cauzează infecții și a Candida.

Precautii si contraindicatii!
Intrucat este un stimulent destul de puternic al digestiei, Kombucha va fi administrată cu prudenţă în cazul gastritei hiperacide. De asemenea, va fi luată în doze mici la început de persoanele care suferă de colită de fermentatie, oprind administrarea imediat ce apar simptome neplăcute.
Desi are un procent scăzut de alcool (0,5%), acest remediu nu va fi consumat în cantităţi foarte mari de catre cei care trebuie să conducă maşina, care au activităţi ce necesită un inalt grad de precizie şi control.