Drojdia nutritivă. Ce este și cum ne ajută?

Spre deosebire de drojdia folosită la coacerea pâinii, care este „activată” (aka vie), totuși, celulele din drojdia nutritivă sunt dezactivate.

Chestia este făcută prin cultivarea unei tulpini de drojdie într-un mediu, cum ar fi melasa sau trestia de zahăr, timp de câteva zile, spune Sonya Angelone, RD, dietetician și purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică.

Drojdia este apoi dezactivată cu căldură (aka pasteurizată), recoltată, spălată, uscată și ambalată. De obicei, este, de asemenea, îmbogățit cu nutrienți – și anume vitaminele B – care se găsesc de obicei în produsele de origine animală, ceea ce este o veste bună pentru oricine schimbă drojdia nutritivă cu brânză, spune Cassetty. Produsul final are aromă de nuci, umami, care imită parmezanul.

Deci drojdia nutritivă este cu adevărat sănătoasă?

Deși fiecare marcă de drojdie nutrițională este ușor diferită, majoritatea au statistici nutriționale similare.

Iată la ce vă puteți aștepta la o porție de două linguri de drojdie nutritivă:

  • Calorii: 40
  • Grăsimi: 0 g
  • Sodiu: 50 mg
  • Carbohidrați: 6 g
  • Fibre: 4 g
  • Zahăr: 0 g
  • Proteine: 10 g

În general, da, drojdia nutritivă este destul de sănătoasă. O sursă solidă de proteine, acești fulgi de brânză sunt o proteină completă, ceea ce înseamnă că furnizează toți cei nouă aminoacizi esențiali.

  • 630% din necesarul zilnic de vitamina B12
  • 90 la sută din necesarul zilnic de acid folic
  • 420% din necesarul zilnic de vitamina B6

De asemenea, oferă puțin fier și potasiu.

Promite proteine ​​complete.

Majoritatea surselor de proteine ​​vegetale sunt proteine ​​„incomplete”, adică nu conțin toți cei nouă aminoacizi esențiali pe care îi conțin proteinele animale. Dar drojdia nutrițională, cu o cantitate impresionantă de 10 grame de proteine ​​pe porție, este una dintre puținele opțiuni vegane care se califică drept proteină completă. Asta înseamnă că nu numai că te vei simți mulțumit după acel bol de mac fără brânză, dar te va ajuta și să menții tonusul muscular sănătos.

Oferă și niște fibre solide.

Cu patru grame pe porție, nici drojdia nutritivă nu se zgâriește cu fibre. Pe lângă faptul că te ajută să te simți plin, fibrele promovează și sănătatea digestivă.

Nu conține MSG.

Îți amintești aroma de umami pe care am menționat-o? Din cauza vibrațiilor puternice umami ale drojdiei nutriționale, un mit despre faptul că aceasta este încărcată cu glutamat monosodic (MSG) sintetic, care îmbunătățește aroma, i-a întors pe mulți dintre cei care mănâncă sănătoși.

Oferă atât de necesară vitamina B12.

Vitamina B12 este foarte importantă pentru producerea de celule roșii din sânge și pentru menținerea unui sistem nervos sănătos, iar deficiența vă poate expune riscului de anemie.

Deoarece de obicei obținem B12 din produse de origine animală, cum ar fi ouă, carne, pește și lactate, veganii și vegetarienii sunt adesea lipsiți. Aici intervine drojdia nutritivă: o singură porție la fiecare două zile poate ajuta cei care mănâncă fără animale să-și satisfacă nevoile.

Ar putea ajuta la scaderea colesterolului.

Drojdia nutrițională conține beta-glucan, un tip de fibre despre care s-a demonstrat că ajută la reducerea nivelului de colesterol.

Cunoscut pentru beneficiile sale pentru sănătatea inimii, beta-glucanul se găsește și în anumite cereale integrale, cum ar fi ovăzul și orzul.

Este plin de antioxidanți.

Potrivit lui McGrane, drojdia nutritivă are o concentrație mare de antioxidanți, în special glutation, „care este esențial pentru protejarea celulelor împotriva deteriorării și eliminarea toxinelor din organism”.

A avea suficient glutation în sistem devine din ce în ce mai important pe măsură ce îmbătrânești și producția ta de antioxidant scade.

Poate stabiliza nivelul zahărului din sânge.

Deoarece drojdia nutritivă este un aliment cu glicemie scăzută , vă poate ajuta să reglați nivelul zahărului din sânge. Asta înseamnă mai puține pofte, niveluri mai bune de energie și somn și un risc mai mic de boli metabolice.

Are drojdia nutritivă vreun dezavantaj?

Drojdia nutrițională poate fi un plus sănătos la o dietă altfel sănătoasă, concentrată pe plante, dar nu este un glonț magic. Există o mare diferență între stropirea drojdiei nutriționale pe verdețurile sote și folosirea ei pentru un vegan.