Hepatitele virale acute și cronice.

– Conf. univ. dr. Drăgănescu Miruna, Medic primar boli infecțioase.

Hepatita cu VHC este o importantă problemă de sănătate în lume, fiind cea mai frecventă cauză de hepatită cr, ciroză hepatică și carcinom hepatocelular. Este principala hepatită posttransfuzională din grupul non-A non-B.

Identificarea virusului s-a reusit în 1989(Choo si colab). Structura VHC este destul de bine cunoscută; VHC are o zonă hipervariabilă răspunzătoare de modificările structurale ale acestuia.

Modificările structurale conduc la apariția mai multor genotipuri, care la rândul lor au mai multe subtipuri; genotipurile au raspunsri diferite în tratament(genotipu 1 este cel mai rezistent la tratament).

Existența zonei hipervariabile face dificilă determinarea unei componente comune tuturor genotipurilor si subtipurilor care să conducă la obținerea unui vaccin.

VHC este mai putin infections,-comparativ cu VHB și necesită cantități mari de material infectios dar cu toate acestea numărul cazurilor este în creștere.

Prevalența globală a hepatitei cu VJC estimată în 2015 este de 1,0% adica:

  • 71,1 milioane(62,5-79,4) pacienți infectați cu VHC
  • aprox. 399,000 decese anuale, în special prin ciroză și cancer hepatic
  • Genotipurile 1 si 3, cauze majore de infecție (44% respectiv 25%)

Epidemiologia infecției cu VHC

Sursa de infecție:

  • persoanele infectate cu VHC
  • sânge și derivate de sânge provenite de la persoanele infectate
  • ace, seringi, instrumentar chirurgical, contaminate

Calea de transmitere:

  1. Transfuzii de sânge și derivate de sânge
  2. Injectare de droguri iv. folosind repetat sau colectiv aceleași ace/seringi(28-70% din cazuri)
  3. Nozocomial 2-10% din cazuri (profesional 5%, hemodializați-2%), orice procesuri cu risc de sângerare(angiografii, endoscopii) constituie posibile surse de infecție cu VHC. Persoanele cu transplant de organe sunt expuse în 45-80% din cazuri.
  4. Sexuală 5-6% (hetero/homosexuală, prostituate)
  5. Verticală este posibilă de la gravide cu viremii inalte(10%), copiii devenind viremici la 1-2 luni; Infecția perinatală este posibilă și apare în 3-9% ca și infecția intrafamilială.

Receptivitate

Orice persoană este susceptibilă la infecție în conditiile de mai sus.

Tratament.

Hepatita cu HVC odată diagnosticată și stadializată prin metode neinvazive beneficiază de tratament antiviral, (recent intrat în arsenalul therapeutic) care oferă șansa de vindecare în 95-100% din cazuri.