Rădăcina de Valeriană si efectul ei calmant.

Rădăcina de valeriană ( valeriana officinalis ) este derivată dintr-o plantă care provine inițial din Europa și Asia. Rădăcina de valeriană are efecte sedative și a fost folosită de mii de ani pentru a remedia diverse afecțiuni precum artrita, problemele digestive și durerile de cap. Utilizarea sa cea mai comună este pentru a trata problemele de somn și anxietatea.

Motivele exacte pentru care valeriana ajută la anxietate nu sunt cunoscute, dar se crede că rădăcina de valeriană are un impact asupra disponibilității neurotransmițătorului acid gamma-aminobutiric  GABA  în creier.

GABA este un aminoacid care funcționează ca un neurotransmițător inhibitor în sistemul nervos central (SNC). Cu alte cuvinte, inhibă transmiterea nervoasă, ceea ce contribuie la un efect calmant asupra organismului.

Unele cercetări sugerează că rădăcina de valeriană are proprietăți ușoare sedative și tranchilizante – mai puțin decât medicamentele pentru somn prescrise. Alte studii sugerează că rădăcina de valeriană poate fi utilă pentru anxietate. Cu toate acestea, aceste studii tind să fie mici și rezultatul lor nefiabil din cauza defectelor de proiectare și metodologice. 

Un control mai bun și mai consistent asupra calității și dozei suplimentelor ar putea duce la descoperiri mai fiabile și efecte mai puternice.  

Chiar dacă rădăcina de valeriană este folosită pentru diverse probleme, nu există suficiente dovezi de cercetare care să susțină eficacitatea plantei.  Utilizarea rădăcinii de valeriană ca ajutor pentru somn este susținută de unele dovezi din studiile clinice; cu toate acestea, aceste studii tind să fie mici și să nu fie efectuate cu standarde stricte.

Cu toate acestea, unii oameni care iau supliment în mod regulat au spus că îi face să se simtă calmi și reduce tensiunea nervoasă și stresul. Medicii care prescriu rădăcină de valeriană au fost surprinși să audă feedback pozitiv de la pacienții lor.

Interacțiuni medicamentoase

Rădăcina de valeriană vă poate face să vă simțiți somnolent dacă o luați cu medicamente prescrise, cum ar fi: 

  • Barbiturice precum fenobarbitolul
  • Benzodiazepine
  • Narcotice precum codeina
  • Remedii pentru răceală și somn fără prescripție medicală
  • Inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS)

Riscuri asociate

Spre deosebire de medicamentele prescrise pentru somn, nu se crede că rădăcina de valeriană prezintă un risc de dependență. Uneori, este folosit chiar și pentru a ajuta persoanele insomniace cu sevraj de benzodiazepine. 

Cu toate acestea, suplimentul trebuie utilizat numai sub supravegherea unui profesionist calificat din domeniul sănătății și trebuie avut grijă dacă luați supliment pentru o perioadă lungă de timp. 

Nu utilizați utilaje grele sau periculoase până nu știți cum vă afectează suplimentul.