Influența benefică a alimentelor fermentate asupra inflamației.

Consumul unei diete pline de alimente fermentate, cum ar fi iaurt, kimchi și legume fermentate, și consumul de ceai kombucha poate fi o modalitate de a reduce inflamația asociată cu afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul de tip 2, artrita reumatoidă și stresul cronic.

Persoanele care au consumat mai multe produse fermentate pe o perioadă de studiu de 10 săptămâni au avut, de asemenea, o creștere a diversității microbiomului și o scădere a activării celulelor imune.

Ce este microbiomul și cum ne afectează sănătatea?

Tractul gastrointestinal este plin de bacterii, ciuperci și chiar viruși. Activitatea și compoziția acestor microorganisme sunt cunoscute în mod colectiv sub denumirea de microbiotă intestinală sau microbiom.

Probioticele , care se găsesc în alimentele fermentate, cum ar fi laptele de cultură și iaurtul, tempeh, miso, varza murată și băuturile cu saramură, sunt microorganisme vii despre care experții cred că pot ajuta la îmbunătățirea diversității microbiomului.

Alimentele bogate în fibre , pe de altă parte, conțin prebiotice. Aceste fibre nedigerabile se găsesc în cereale, fructe și legume și, de asemenea, ajută la hrănirea bacteriilor bune din intestin.

Deci, de ce este diversitatea în intestinul nostru un lucru bun? Pentru început, mai puțină diversitate este asociată cu afecțiunile inflamatorii cronice precum obezitatea și diabetul .

Când microbiomul este mai puțin divers, ar putea duce la creșterea anumitor bacterii pe altele și la secretarea potențial de enzime care duc la inflamație și alte efecte negative.

Chiar și propriul nostru sistem imunitar ar putea reacționa la acest dezechilibru prin celulele imune care secretă enzime care provoacă inflamație.

Pe lângă creșterea diversității microbiomului intestinal , persoanele care consumă alimente fermentate prezinta mai puțină activare pentru patru tipuri de celule imunitare, iar nivelurile mai multor proteine ​​inflamatorii, inclusiv interleukina 6, au scăzut, de asemenea.

Interleukina 6 este crescută în multe tulburări inflamatorii cronice, inclusiv artrita reumatoidă (RA), lupusul , spondilita anchilozantă (SA) și boala inflamatorie intestinală (IBD) . Constatările au fost consolidate de o relație dependentă de doză – cu cât porțiile de alimente fermentate sunt mai mari, cu atât efectul este mai mare.

Concluzia:

Dacă mănânci alimente fermentate pentru a-ți crește diversitatea microbiană și, de asemenea, consumi fibre pentru a alimenta toți acești microbi diferiți, ai putea avea un beneficiu sinergic care este chiar mai mare decât ceea ce am găsit în studiu. Luați în considerare partenerii celor două grupuri în eforturile lor de reducere a inflamației pentru intestine sănătoase – cu alimente fermentate, probabil, în frunte.

Este important de reținut că nu există un remediu pentru tratarea inflamației și că inflamația este o parte normală a procesului de vindecare pentru perioade scurte de timp.

Acest nou studiu sugerează că modificarea dietei cu alimente fermentate poate regla fin sistemul imunitar, acționând asupra microbiotei intestinale, ceea ce poate ajuta la prevenirea inflamației nedorite.